LVS:n erikoishaastatteluun istahtanut Marko Anttila on rauhallinen ja ystävällinen veikko: Mörkö kertoo MM-huumasta, NHL:stä ja tulevaisuuden uranäkymistään

Marko Anttila ja Jenni Hiirikoski saivat poseerata Lempäälän jäähallilla, jossa juniorina paljon pelasivat. Kuva: Antti Raunio

– Marko ota kahvipöydässä lippis pois päästä, opasti Lempäälän jäähallin kahviolla täytekakkua lusikoivaa Marko Anttilaa noin 9-vuotias kiekkokoululainen hymyssä suin.

– Joo sori, totta kai, sanoi Leijona-kippari ja sipaisi nopsasti lakkinsa päästä pois.

Tällainen hän on; Suomen kansan oma Mörkö-Marko, maailmanmestarijoukkueen kapteeni ja finaalipelien suurin sankari. Vaatimaton, huomaavainen, ystävällinen, tavallinen.

– Aika haipakkaa on ollut kisojen jälkeen, mutta heinäkuussa onneksi hiukan helpottaa ja pääsee nauttimaan mökkikesästä, puhalsi LeKin junnujen kiekkoleirille visiteeraamaan saapunut Anttila.

– Perheen kanssa käytiin tässä välissä Italiassa lomareissulla, siellä ei kukaan tuntenut. Sai mennä kauppaan tai syömään rauhassa, toisin kuin täällä.

Anttilan korkealla keikkuvaan paidanhelmaan on ollut tarttujia ruuhkaksi asti MM-huuman jälkeen.

– Hienoahan se edelleen on, että ihmiset osoittavat tunteitaan ja iloaan meidän menestyksestämme.

Anttila ei ole vielä kerennyt katsomaan edes finaalipeliä uudelleen, saati kymmeniä Youtube-pätkiä, mitä lätkäsensaatio eetteriin aikaan sai.

– Kyllä se nopeasti itselleni valkeni finaalin jälkeen, että nyt tuli tehtyä jotain suurta. Edelleen, kun ajattelen kisoja, valtaa hieno olotila. Kun on pitkän ja välillä kivikkoisenkin tien kulkenut, kuten itsekin, osaa menestyksestä nauttia.

Anttilan arvokisapolku kattaa kolmet MM-kisat ja yhdet olympialaiset, mutta vasta nyt Slovakiassa iski menestyshauki uistimeen kiinni.

– Vuosi sitten meillä oli jäätävän kova sakki MM-kisoissa ja ajattelin etukäteen, että nyt voi tulla mitä tahansa menestystä. Mutta tämän tapaisissa kisoissa, joissa yksi ottelu ja sen tulos ratkaisevat, on kaikki pienestä kiinni. Nyt pienet jutut kääntyivät meidän eduksemme, Anttila vertailee.

Marko Anttila on ehtinyt rauhoittua perheen kanssa lomaillen MM-huuman jälkeen, joillekin kyselijöille täytyy sanoa ei, muuten aika ei riitä kaikkeen. Kuva: Antti Raunio

 

Anttilan seuraava kiekkokausi odottaa noin kuukauden päässä, kun KHL-seura Jokerit aloittaa treeninsä. 34-vuotiaalla Anttilalla on Jokereiden kanssa kaksi vuotta sopimusta jäljellä, mutta kiekkoura voi jatkua senkin jälkeen vielä vuosia.

– Motivaatiota ja intoa pelata vaikka kuinka kauan löytyy, mutta tiedostan totta kai senkin, että peliura voi päättyä koska tahansa.

Maagisista kolmesta kirjaimesta eli NHL:sta ei Anttilan omiin korviin ole kuulunut mitään virallista.

– Ei mitään yhteydenottoa ole tullut. Se kuitenkin oli upea uutinen, että LeKi-kasvatti Luodon Joona sai ”änäri”-sopimuksen, onnea Joonalle, huomioi Anttila tapansa mukaan tuoreen lempääläisen kiekkouutisen.

Anttila ei peliuran jälkeenkään jää toimettomaksi. Kymmenisen vuotta sitten hän suoritti myynnin ammattitutkinnon ja viime talvena hän aloitti urheilijoille räätälöidyn kaupallisen alan ammattikorkeakoulu-tutkinnon suorittamisen.

– Urheilusta löytyy paljon muutakin tekemistä kuin pelaaminen. Olen ajatellut, että pelien loputtua, töiden haun painopiste olisi urheilun saralla, sanoo Anttila ja liittyy naismaajoukkueen kapteenskan Jenni Hiirikosken kanssa LeKi-kiekkoväen piffaamaan kakkukahvihetkeen ja sen jälkeen saavat junnut omansa nimmareiden ja juttuhetken muodossa.

Katso myös Anttilan videohaastattelu

Anttilan ja Hiirikosken nimikirjotukset olivat haluttua tavaraa kiekkojunnujen keskuudessa. Kuva: Antti Raunio

LeKi Jääkiekko ry oli tilannut upeat kakut mitalisteille herkuteltavaksi. Kuva: Antti Raunio

Lue lisää aiheesta:

Marko Anttilalla oli vuonna 2008 ”hamletmainen pulma” – Stretsi kertoo arkistojutussa ajatuksiaan kiekkoilusta ja Lempäälästä: ” Totta kai uimahallia tulisi käytettyä, jos se täällä olisi”

Urheilu on tarinoita ja Marko Anttilan tarina on yksi upeimpia: Lempäälän jätistä kansakunnan kaapin päälle Mörkö-Markoksi

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.