Talousvyö kiristyy Vesilahdessa – panostuksia verotulojen kasvattamiseen: ”Tiukkaa talouskuria vaaditaan”, kunnanjohtaja myöntää

Vesilahden kunnanjohtaja Tuomas Hirvonen myöntää, että edessä on taloudellisesti tiukkoja aikoja Vesilahden kunnassa. Kuva: Katariina Rannaste/LVS:n arkisto

Vesilahden kunnanhallitus hyväksyi kokouksessaan 24. kesäkuuta talousarviokehyksen 2020. Samalla hyväksyttiin talousarvion ja -suunnitelman laatimisohjeet vuosille 2020–2022. Iso linja on, että talous on tiukalla, ja ylimääräisiin asioihin ei ole rahaa laitettavissa.

Tosiasian tunnustaa myös kunnanjohtaja Tuomas Hirvonen, joka suhtautui realistisesti tuleviin näkymiin.

– Tiukkaa talouskuria vaaditaan. Menoja ei tule lisätä ensi vuonna, eikä sekään välttämättä riitä, kun tänä vuotena kulut kasvoivat viime vuoteen, Hirvonen kommentoi.

Vesilahden kunnan taseen kertynyt ylijäämä on vaarassa kääntyä alijäämäksi jo tämän vuoden puolella.

– Ylijäämä on vielä jonkin verran. Taloussuunnittelua tulee tehdä niin, että jatkossa talous pysyisi vähintään tasapainossa ja mielellään tietenkin ylijäämäisenä.

Tuleva kesä työstetään sekä menoja alaspäin että pyritään saamaan kunnan tuloja kasvuun. Hirvonen näkee, että kasvun mahdollisuus olisi etenkin verotulojen kasvattamisessa.

– Kesällä runnotaan molempia, keinoja joilla saadaan tuloja lisää ja menoja pienemmäksi. Yhteisöveron puolella tulot ovat meillä pieniä, mutta yleisesti elinvoiman lisäykseen eli asukkaiden ja yritysten hankinnan toimintasuunnitelman tekoon panostetaan elokuusta lähtien.

Kunnan eri toimialoilla on tulossa tiukkoja taloudellisia aikoja. Kunnanhallitus ohjeisti toimialoja pidättäytymään kaikista menoja lisäävistä esityksistä.

– Meillähän on laadukkaat peruspalvelut, joita tuottaa osaava henkilöstö. Lakisääteiset palvelut turvataan ja tietyillä aloilla tehdään vähän extraa, mutta ei mitään muuta. Kulut pyritään pitämään mahdollisimman pieninä, mutta syksyllä saadaan tuotua julki elinvoiman lisäysohjelma, johon pitää olla rohkeutta myös satsata, Hirvonen taustoittaa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.