Onko Joona Lehmus tulevaisuuden Mörkö? Nuori jääkiekkoilija sai korkean varauksen Kanadan juniorisarjaan ja tavoittelee ammattilaisuutta

Joona Lehmus on ensi kesänä varausikäinen NHL-varaustilaisuudessa. Vielä ei Lehmus kuitenkaan uskalla puhua varauksesta. Kuva: Antti Raunio

17-vuotias lempääläinen puolustaja suuntaa ensi kaudeksi maailman kovimpaan junnusarjaan, kanadalaiseen CHL:ään. Katse siintää jo nuorten MM-kisoissa ja ammattilaisurassa. Ensin täytyy rohkaistua muuttamaan kauas kotoa.

Sinut varattiin peräti kuudentena CHL:n eli Kanadan jääkiekon juniorisarjan varaustilaisuudessa. Joukkue on Saint John Sea Dogs. Yllättikö niin korkea varaus?

– Kyllä se yllätys oli, vaikka olin seuran kanssa puhunutkin puhelimessa ja he olivat minusta kiinnostuneita.

Millainen varaustilaisuus on kyseessä?

– CHL:ssä varataan vain muita kuin niin sanotusti heidän omia kanadalaisia junioreita. Kaikkiaan sarjassa on 60 joukkuetta, ja varauskierroksia kaksi. 120:stä pelaajasta kuudes on aika kova luku.

– Heidän täytyy tehdä tarkkaan taustatyötä, kun varaavat pelaajia. Heidän ei kannata varata pelaajaa, joka ei halua lähteä Pohjois-Amerikkaan juniorisarjoihin.

Aiotko siirtyä ensi kaudeksi Saint Johniin pelaamaan?

– Kyllä tarkoitus on lähteä, nyt näyttää siltä. Päätöshän on jo paketissa, enää on kiinni omasta uskalluksesta.

– Olen pelannut Tapparan junioreissa viime kaudet, sinne suuntaan ilmoitus on jo hoidettu. CHL koostuu eri sarjoista, joukkueeni pelaa QMJHL:ää Quebecin alueella.

Miksi siirryt Kanadaan etkä jää Suomeen kehittymään?

– Fakta on, että se on parempi sarja kuin Suomessa A-nuorten SM-sarja. Samalla se on uusi haaste ja mahdollisuus. Jääkiekko on pääsyy, näen että se on parempi paikka kehittyä.

Mitä tiedät joukkueesta ja kaupungista?

– Joukkueesta on tiedä juuri mitään, nuori joukkue, jossa paljon minun ikäisiä kanadalaisia. Kaupungissa olen kerran käynyt maajoukkueen kanssa, oli kyllä hieno paikka.

– Olen siellä vuoden kerrallaan, ja sitten taas katsotaan mitä tehdään. Voin olla pidempäänkin. Olen syntynyt 2002 ja käynyt vuoden lukiota, se jää nyt välivuodelle.

Millaisia tavoitteita sinulla on jääkiekossa?

– Ammattilaisuus tietenkin, sen eteen tehdään töitä. Ja ensi kaudella pääseminen alle 18-vuotiaiden MM-kisajoukkueeseen, se on päätavoite ensi kaudelle.

– Pelaajana liike ja luistelu ovat vahvuuteni, ja pidän itseäni monipuolisena. Pyrin siihen, että minut voi laittaa jäälle milloin vain, se on tärkeä pelillinen arvo. Tykkään kovasti seurata Miro Heiskasen pelaamista.

Millaiset lähtökohdat Lempäälä on antanut kiekkopolullesi?

– Erittäin hienot! Täällä on ollut tosi hyvät saumat kaikkeen liikunnalliseen: jäähalli, urheilukenttä ja lenkkipolut. Pelasin LeKissä vanhempaan D-juniori-ikävuoteen asti, kunnes siirryin Tapparaan.

Voidaanko jo puhua tulevaisuuden Mörköstä?

– Heh, koon puolesta ei todellakaan. Ehkä sisukkuuden perusteella.

LUE LISÄÄ VIIKON HENKILÖ -JUTTUJA:

Liisa Lahtisella on kaksi kesätyötä – aktiivinen nuori nainen vetää myös lentopallotreenejä

Matias Haaranen – Edes armeija ei haitannut pistenikkarin hurjaa tahtia

Yasar Elbeller – Futsal-Liigan loppuhuipennus saamassa lempääläisväriä

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.