Kosovon kotka rakensi pesänsä Pirkanmaalle – Huonon tuurin värittämä inhimillinen tarina johti Sääksjärvelle

Loiskeen maalitykki Berat Grabovci tuli aikanaan Suomeen pelaamaan Ykköstä. Kuva: Juha Raunio

Balkanin keskiosassa sijatsee Euoopan nuorin itsenäinen valtio nimeltään Kosovo. Se antoi itsenäisyysjulistuksensa vuonna 2008, sen tunnustaneita maita on 102 kappaletta mukanaan Suomi. Balkanin alue tunnetaan paitsi riitaisana, jopa sotaisena alueena lähihistoriansa aikana, mutta myös erinomaisena palloilualueena. Liki kaikki alueen maat ovat hyviä tai suorastaan erinomaisia isoissa pallolajeissa, kuten jalkapallossa, koripallossa ja lentopallossa.

Yksi Kosovosta Suomeen lennähtäneistä palloilulahjoista on Sääksjärven Loiskeeseen siirtynyt 31-vuotias hyökkääjä Berat Grabovci, jonka tarina on värikäs, hiukan huonon tuurin värittämä, mutta äärimmäisen inhimillisen lämmin.

Kosovon varsin tasokasta jalkapallon pääsarjaa pelannut tuolloin 22-vuotias Berat saapui ensimmäistä kertaa Suomeen vuonna 2010, osoite oli pääkaupunkiseudun PK-35, joka pelasi ykkösdivisioonaa.

– Ensimmäisestä reissusta jäi mieleen päällimmäisenä koti-ikävä. Perhe jäi Kosovoon ja olin aivan yksin. Niinpä palasin muutaman kuukauden jälkeen takaisin, muistelee nykyään liki virheetöntä suomen kieltä puhuva Berat.

Muutaman mutkan ja parin pahan loukkaantumisen jälkeen Berat rantautui Tampereen seudulle. Seurat vaihtuivat liki kausittain, kunnes 2015 kaudella Porissa Jazzissa pelatessa into koko jalkapalloa kohtaan alkoi hiipua.

– Olin Ilveksestä lainalla Porissa ja silloin tuntui, että lopetan koko pelaamisen.

Juuret olivat kuitenkin työntyneet jo vahvasti Pirkanmaan multaan, sillä hän oli löytänyt suomalaisen puolison ja pariskunnan ensimmäinen kahdesta lapsesta syntyi 2016.

– Lasten syntymisen jälkeen en enää halunnut treenata joka päivä, joten siirryin kolmosdivariin Ilves-Kissoihin, jatkaa Berat tarinaansa.

Kolmosen taso oli Beratin omiin taitoihin verrattuna heikko, joten siellä syntyi hurjaa jälkeä. Kahdella kaudella hän pyssytti ensiksi 25 ja toisella 31 osumaa. Tie vei viime kesäksi sarjatasoa ylemmäs kakkosdivariseura Tampere Unitediin.

– Taas iski loukkaantuminen, kun nivelside meni nilkasta rikki, mutta sitä ei leikattu koko kesänä ja pelasin loukkaantuneella nilkalla kauden läpi.

Siitä huolimatta Berat teki TamU:lle kahdeksan maalia, joista tärkein oli sarjapaikan varmistanut osuma kauden viimeisessä kamppailussa. Kuluvan kauden Berat aloitti taas Ilves-Kissoissa, mutta päätti kesken kauden siirtyä Sääksjärven Loiskeeseen.

–Kaverini Osma Fation soitti ja suositteli tänne tuloa. Myös valmentaja Janne Malmi soitti ja jutteli siirrosta. Arvostan Malmia, hän on hyvä valmentaja.

–Itse olen aika huonossa fyysisessä kunnossa. Teen päivätyönä hitsaushommia seisoen kahdeksan tuntia, sen jälkeen ei juuri jaksa treenata kuin joukkueharjoitukset  kahdesti viikossa.

Loiskeen joukkuetta ja sen ilmapiiriä hyökkääjätähti kiittää vuolaasti.

– Pelaajakaverit ovat mukavia, koen tärkeänä että viihdyn hyvin joukkueessa. Uskon, että Loiske kykenee pelaamaaan hyvällä tasolla kolmosdivaria, nousuun ei mahdollisuuksia ole. Jos itse olisin huippukunnossa, uskon taitojeni puolesta voivani pelata sarjaa korkeammallakin, mutta nyt pelaan täysillä Loiskeen puolesta. Haluan voittaa jokaisen pelin, jutustelee Berat Grabovci, joka on aloittanut Loiske-uransa tehokkaasti tekemällä kuusi maalia neljässä pelissä.

– Olen tyytyväinen olemiseeni Suomessa, jäämme perheeni kanssa tänne. Kosovossa käyn vuosittain, joskus useamminkin. Täällä on kaikki hyvin, kiittää nykyinen Suomen kansalainen ja Pirkkalassa asuva ex-Kosovon kotka nykyistä kotipesäänsä.

Lue lisää Grabovcista:

Balkanin kotkat Loiskeen tehomiehinä murskavoitossa

Loiske teki huippuhankinnan: ”Näin kovan luokan pelimiestä ei Loiskeessa ole ehkä koskaan ollut”

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.