Oletko nähnyt kuukkelia? Heinäkuun loppupuolella siihen on paras mahdollisuus

Oletko sinä nähnyt kuukkelia? Kuva: Olavi Kemppainen

Kuukkelin, metsien tarunhohtoisen retkikaverin, uskottiin hävinneen Etelä-Suomesta, mutta viime vuosilta on yksittäisiä havaintoja sieltä täältä. Kuukkelia tituleerataan metsien sielunlinnuksi. Kyllä se arvonimensä on ansainnut, sillä se saattaa tulla uteliaasti katselemaan retkeilijää ja hävitä sitten äänettömästi metsään.

Kuukkeli on piilottelun mestari, mutta jos se näyttäytyy kulkijalle, syy on aina sama: toive ruuasta. Retkeilijän eväät kiinnostaisivat ja marjastajan marjat. Aivan erityisesti kalastajan jäljiltä perkuutähteet ja metsästäjän jäljiltä suolestusjätteet.

Heinäkuun lopulta alkaen on parhaat mahdollisuudet törmätä kuukkeliin metsässä. Se kerää tuhansittain ruokapiiloja talven ja kevään eineiksi ja liikkuu ahkerasti reviirillään.

Oletpa kalastaja, sienestäjä, marjastaja, metsästäjä tai muutoin vain metsässä retkeilijä, voit tuurilla törmätä kuukkeliin. Et kuitenkaan voi itse löytää sitä, vaan se näyttäytyy sinulle, jos uskoo pääsevänsä ruuille.

Pirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistys yrittää selvittää maakunnan kuukkelitilannetta. Jos näet kuukkelin tänä kesänä tai tulevana syksynä, tai olet nähnyt kuluneina vuosina, ilmoita siitä Raimo Seppälälle (raimo.seppala@nic.fi, 050-560 4861).

Raimo Seppälä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?