Ranskaa tarjottimen täydeltä – Vaihmalassa voi ranskalaistua luvan kanssa ja siemailla viiniä, makoilla piknikillä ja tuijotella hevoskisaa

Kuvassa Tuija Rosenqvist hevosella FF Pacemaker. Kuva: Heidi Lammi

Lempäälän Vaihmalan kylässä on yhteistuumin pistetty pystyyn tapahtuma, joka hakee omalaatuisuudessaan vertaistaan. Heinäkuun viimeinen viikonloppu on pyyhitetty kaikenlaiselle ranskalaiselle.

Ranskalaista viikonloppua on suunniteltu jo kauan, eikä kaksipäiväisen tapahtuman tempaisu ole valmiina muutamalla hihankääräisyllä.

– Järjestämme Ranskalaisen viikonlopun nyt ensimmäistä kertaa. Ajatus syntyi jo viime vuonna, ja siitä asti tapahtumaa on hahmoteltu, kertoo tapahtuman järjestelyjä koordinoiva Aki Karhapää.

Karhapää on myös lempääläisen ratsastuskoulu Ratsuniityn yrittäjä. Tapahtuma onkin vaihmalalaisten yritysen, ratsastuskoulun, Farmigolfin ja Vaihmalan Hovin yhteisponnistus. Lisäksi Tredun opiskelijoita on ollut isossa roolissa markkinointipuolella.

Viikonloppu koostuu alueen yritysten palveluiden varaan: ranskalaista ruokaa, golfin pelaamista, piknikiä ulkoilmassa ja hevoskilpailuiden seuraamista.

– Ranskalaisen viikonlopusta tekee ennen kaikkea ruoka: Vaihmalan Hovissa voi tutustua upeisiin ranskalaisiin makuihin, viineihin ja juustoihin.

– Haluamme tuoda myös ranskalaista piknik-kulttuuria vahvemmin Suomeen. Sunnuntaina voi tulla koko perheen piknikille ja seurata estekilpailua hevostallien alueella. Ruoka edellä menemme, ja halusimme selvän brändin eli ranskalaisuuden luomaan ihmisille mielikuvia, Karhapää selventää.

Aki Karhapää viimeistelee kenttäratsastusesteitä. Esteiden suunnittelu, tekeminen ja viimeistely vie paljon aikaa ja on tarkkaa puuhaa. Kuva: Antti Raunio

Vaihmalan idyllistä kylää täytyy tehdä ihmisille tutuiksi, meillä on täällä monipuolista ja hienoa tarjontaa, ajatteli Aki Karhapää ennen kuin varsinainen ajatus Ranskalaisesta viikonlopusta tuli päähän.

– Viime vuonna suoritin urheilumanageroinnin tutkinnon, ja siellä koeponnistin tapahtumaideaa, missä voisi mennä pieleen. Ammattilaiset kehuivat, joten päätin pistää toimeksi.

– Tarkoitus on saada myös yhteisöllisyyttä kasvatettua, ja siihen koko perheen tapahtuma on hyvä tapa. Ympäristö golfkenttineen ja järvimaisemineen on itsessään huikea.

Lauantaina ohjelmassa on muun muassa keppihevosten SM-kilpailut golfkentän rangella ja sunnuntaina piknik ja kenttäratsastuskisat. Ranskalaista ruokaa on tarjolla läpi tapahtuman. Valmistelut ovatkin täydessä käynnissä.

Kenttäratsastuskilpailu on kansainvälinen kilpailu, ja siihen vaaditaan iso valmistelutyö. Seuraavina edessä on esteiden koristelu ja kisailmeen viimeistely.

– Meillä on kenttäratsastuspuolella noin sata vapaaehtoista, heidät on saatu mukaan omien kontaktien kautta. Ydinryhmässä on seitsemän henkilöä paiskimassa töitä tapahtuman eteen.

– Tärkeintä ja vaikeinta on järkevä priorisointi. Meillä on tapahtumaa tekemässä hyvä tiimi, joka ottaa vastuuta. Kaikki ei voi olla yhden ihmisen takana, ilman vapaaehtoisia ei olisi tapahtumaa.

Kuvassa Tuija Rosenqvist hevosella FF Pacemaker. Kuva: Heidi Lammi

Ensimmäinen vuosi on aina vaikein, kun odotuksia on vaikea tehdä, kuinka ihmiset kiinnostuvat. Kaikkeen täytyy varautua, eikä esimerkiksi ruoka voi loppua.

– Toiveissa olisi lauantain keppihevospäivälle 500–1 000 kävijää, ja vähintään saman verran sunnuntaille. Me olemme ilmainen tapahtuma, ja markkinointibudjetti on pieni. Olemme panostaneet paljon sosiaaliseen mediaan näkyvyydessä, Karhapää taustoittaa.

– Paikalliset ovat lähteneet hienosti mukaan. Kihelmöivän jännittävää onkin nähdä yleisömäärä, kaikkeen täytyy varautua.

Tapahtuma on suunniteltu kestävän ainakin kolme vuotta, eli vuoteen 2021.

– Unelmahan on, että tänne voi vaikka tulla veneellä Tampereelta, nauttia perheen kanssa rennosta päivästä, ostaa piknikorin ja katsella hevosia. Joulupöydässä sitten muistella, että tulisipa taas kesä niin pääsisi sinne Vaihmalaan.

LUE LISÄÄ VAIHMALAN ALUEESTA:

Vuoden yrittäjä investoi rohkeasti

Golf-kierroksen taika piilee koukutuksen tunteessa

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.