Kommentti: Katso naisten jalkapalloa myös huomenna

Viime lauantaina loppuivat naisten jalkapallon MM-kisat. Kisat saivat hurjan suosion niin Suomessa kuin maailmallakin, ja niistä muodostui tämän kesän urheiluhitti. Lajin näkyvyyteen oli panostettu paljon ennen kisoja, jotta turnaus näkyisi mahdollisimman laajalti. Se onnistui – varmasti jopa yli odotusten.

Suomessa suuresta näkyvyydestä vastasi Yleisradio, joka näytti jokaisen ottelun ja oli mukana suurella volyymilla. Ihmiset innostuivat ja huuma nousi loppuottelua kohti myös meillä, vaikka naisten maajoukkueemme ei kisoissa mukana ollutkaan. Finaalia seurasi parhaillaan televisiosta 700 000 katsojaa.

Näen kaksi asiaa ylitse muiden, miksi naisten jalkapallo alkoi nopealla aikataululla kiinnostamaan.

Ensinnäkin peli ja sen taso. Naisfutis on kehittynyt hurjasti viime MM-kisoista, kymmenestä vuodesta puhumattakaan. Taito- ja tekninen taso ovat korkealla, ja peliä on miellyttävää seurata kovemmankin futisihmisen.

Toinen iso seikka on tietenkin näkyvyys ja työhön panostaminen ja intohimolla suhtautuminen. Ylellä oli tuoreessa muistissa miesten MM-kisojen suurpanostus, ja samalla laadulla lähdettiin tekemään myös naisten kisoja.

Vakuuttavinta oli Ranskassa kisoja selostaneen Matti Härkösen ja asiantuntija Marianne Miettisen panostaminen ja tekemisen taso. Heidän työnsä jäljestä hehkui innostus, tietotaito ja välittäminen: haluttiin antaa yleisölle vastinetta, ja rakennettiin tarinaa. Siihen päälle laatufutista, niin ei yllätä, että moni tykästyi MM-tunnelmaan.

Naisfutiksen huomion nousu näkyi myös pelaajissa ja siinä, kuinka media heitä käsitteli. Yhdysvaltojen supertähti Megan Rapinoe nousi jopa suomalaismediassa isoksi nimeksi, kansainvälisestä hehkutuksesta puhumattakaan. Urheilusivut täyttyivät useassa lehdessä isoista ennakoista ja raporteista.

Mutta entä nyt, kun kisat päättyivät? Loppuiko naisfutis siihen neljäksi vuodeksi? Toivottavasti kenellekään ei tule neljän vuoden taukoa naisten jalkapallon seuraamisesta. Tampereella Ilves pelaa Naisten Liigaa – ostettu lippu on paras tuki naisfutikselle – konkreettinen teko ja kannustus. Helmarit eli naisten maajoukkue aloittaa pian karsinnat EM-kisoihin 2021 – niitä varmasti seurataan suuremmalla mielenkiinnolla kuin koskaan enne.

Ai niin, vielä lopuksi. Kultaa muuten voitti Yhdysvallat. Tärkeintä kuitenkin oli upeat kisat, jotka herättivät ihmiset naisjalkapallon pariin.

Jalkapallon MM-kisojen 2019 virallinen logo.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.