LeKi-futis pistää pystyyn historiallisen naisten edustusjoukkueen: Pitkä projekti huipentuu, kun omat kasvatit astuvat edustuspelaajien vaativiin saappaisiin

LeKi-futiksen tulevan naisten edustuksen perustaa luodaan jo: Olivia Koivisto (vas.), Laura Lampi ja Viola Pennanen suunnittelevat kuvioita. Kuva: Antti Raunio

Nelisen vuotta sitten LeKi-futis käynnisti tyttöfutisprojektin, ja tavoitteena oli saada viidessä vuodessa pystyyn oma naisten edustusjoukkue. Projektiä lähti vetämään tyttöfutiskoordinnaatori Sami Nyyssönen. Nyt Nyyssönen voi ylpeydellä julkistaa, että kesällä 2020 naisten edustusjoukkue on totisinta totta.

– Edustusjoukkueemme aloittaa Kolmos- tai Nelosdivarista ensi kaudella. Kun ei ole aiempaa naisten toimintaa, täytyy aloittaa pohjalta ja aloittaa kiipeäminen, Nyyssönen kertoo. Naisissa Nelosdivari on alin sarja Tampereen piirissä, LeKi-futis toivoo kuitenkin, että saisi aloittaa suoraan Kolmosesta.

Joukkue tulee olemaan todella nuori ja koostuu käytännössä seuran omista junioreista. Samalla Nyyssönen kertoo, että toiminta on tavoitteellista, eikä niin sanottuja jäähdyttelijöitä tarvita.

– Tulemme harjoittelemaan viidesti viikossa ensi kaudella. Toiveissa olisi 4–5 uutta pelaajaa, mutta heidän täytyy olla vahvistuksia ja taistella peliajasta.

Pelaajisto on tyytyväinen siihen, että uusia haasteita haetaan ja toiminta kehittyy.

– Osasin tietyllä tavalla odottaa tätä, että nyt siirrytään naisiin. Se on todella tärkeää seuralle, että on oma naisten edustus. Pienimmät tyttöjunnut näkevät, mihin he voivat yltää, ja on olemassa konkreettinen pelaajapolku, B-tyttöjen kapteenistoon kuuluva Laura Lampi kertoo.

Nyyssönen kertoo, että LeKi-futiksen B-tytöissä on noin 30 pelaajan rinkin, joka on jaettu kilpa- ja harrasteryhmään. Naisten edustus pohjaa tämän kauden kilparyhmään.

– Meillä vanhenee ensi kaudeksi jonkin verran pelaajia B-junioreista, joten heille tarvitaan pelipaikka. Kilparyhmä ikään kuin siirtyy pelaamaan naisten sarjaa, ja harrasteryhmä pelaa B-tytöissä. Se helpottaa myös pelaajien siirtymistä eri joukkueista, kun aikuisten ja junnujen välillä ei ole karenssia, toisin kuin eri junnusarjojen välissä.

– Tiedostamme joukkueen nuoruuden. Tarkoitus onkin saada nyt kovuutta naisten peleistä, sillä ensi vuonna taas vanhenee pelaajia B-ikäisistä. Silloin olemmekin jo selvästi valmiimpia pelaamaan ja menestymään.

Naisten edustuksen pystyynlaittaminen ei ollut aivan yksinkertainen asia. Seuran johtokunta siunasi päätöksen, ja projekti on ollut käynnissä jo vuosia.

– Kun neljä vuotta sitten aloitimme, ideamme oli sama, eli lähteä rohkeasti nuorilla pelaajilla vanhempien sarjaan, siinä kehittyy. Silloin B-junioreissa osa pelaajista oli nuorempaa D-ikäluokkaa. Välillä kävimme Maarianhaminassa häviämässä 7–0, mutta nyt huomaa, että työ ja harjoittelu tuottaa tulosta.

– Tällä kaudella hävisimme alkusarja vain yhden pelin, ja olimme jatkosarjassa lähellä nousua peräti 1. divisioonaan B-tytöissä.

Olivia Koivisto (oik), Laura Lampi ja Viola Pennanen ja LeKi-futiksen B-tyttöjoukkue harjoittelevat tällä kaudelle neljästi viikossa. Kesälläkin joukkue viettää välillä aikaa Pikku-Vaparihallissa. Kuva: Antti Raunio

Viola Pennanen pelaa jalkapallon lisäksi salibandya naisten liigassa Classicissa. Futis tulee siinä ohessa hyvänä tasapainona. Halua myös toiseen lajiin löytyy.

– Naisiin siirtyminen tuo uutta haastetta ja mielenkiintoa. Hyvä, että toiminta menee eteenpäin, tämä on vahvan toiminnan jatkumoa. Fysiikkaa pitää kehittää, jotta pärjää.

Sääksjärven Loiskeella on myös naisten edustusjoukkue. Se pelaa Tampereenn piirin 7 v 7 -sarjaa.  LeKi-futiksen naisten edustusprojekti ei ole yhden yön keksintö, vaan sitä on pitkään pohjustettu. Tarkoitus onkin, että toiminta kantaa pidemmälle, eikä lysähdä hetkessä. Varsinaista tavoitetta, missä sarjassa pitäisi pelata parin vuoden päästä, ei ole.

– Kyllä näillä tytöillä taso ja halu riittää siihen, että aladivarissa ei ruveta jauhamaan. Organisaatio varmasti kehittyy sen mukana, kun intohimo ja tekemisen taso on kunnossa, Nyyssönen kertoo.

– Tämä on äärimmäisen motivoitunut ryhmä, siksi kehitys on ollut niin hurjaa. Mahdollisuuksia on vaikka mihin, onhan naisten edustuksen status jotain muuta kuin B-junnujoukkueen, kun vaikka lähdetään yhteistyökumppaneita etsimään.

Vaikka harppaus junnusarjoista naisiin voi kuullostaa B-ikäisistä isolta, ei LeKi-futiksen pelaajakolmikko ole huolissaan uudesta haasteesta.

– Futishan ei muutu, samaa se on yhä edelleen. Mutta onhan se hienompaa pelata edustuksessa, kiteyttää Olivia Koivisto.

LUE LISÄÄ TYTTÖFUTIKSESTA:

Videohaastattelu: Jalkapallon nousevat tähdet

Onko tyttöfutis seuraava hittilaji Lempäälässä?

LeKin tyttöfutis kovassa nosteessa

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.