Mikä on Lempäälä-talon lopullinen hinta?

Vuonna 2015 Lempäälä-talon hinnaksi arvioitiin 20 miljoonaa euroa. Kirjoittaja arvelee, että 40 miljoonaakaan ei riitä. Kuva: Erkki Koivisto

Lempäälän-Vesilahden Sanomat uutisoi vajaa neljä vuotta sitten 10.11.2015, että Lempäälän kun­nan­hallitus päätti yksi­mie­lisesti kunnan sitoutuvan Lempäälä-talon toteutukseen. Hankekoko­nai­suu­den kustannusarvioksi ilmoitettiin silloin noin 20 miljoonaa euroa ja se valmistuisi vuoden 2018 lop­puun men­nessä.

Kolme ja puoli vuotta myöhemmin 8.5.2019 lehden haastattelema kunnan viranhaltijajohto kertoo kus­tannus­ar­­vion olevan noin 37 miljoonaa euroa (33,5 + 3,2 miljoonaa euroa) ja valmistuminen oli­si vuoden 2020 lopulla. Hanke on Lempäälän mittaluokassa todella suuri. Se vastaa asukaskohtai­ses­ti suuruusluokaltaan esimerkiksi Tampereen raitiotiehanketta.

Miten kustannukset aiotaan kattaa, on jäänyt epäselväksi. Kunnan tarkastuslautakuntakin on luopu­nut niin sanotun keskustataseen peräämisestä. En kuitenkaan syyttäisi siitä tarkastuslautakuntaa, jo­ka pari vuotta piti asiaa esillä, mutta ei saanut valtuutetuilta sellaista tukea, mikä olisi pakottanut kunnanhallituksen toimimaan.

Lempäälän kunnan velka kasvaa ja talous järkkyy, kuten Lempäälän-Vesilahden Sanomat 10.7. to­­teaa. Vanhan sanonnan mukaan kunnan velka on siirrettyä verotusta eli kunnan johto aikoo mak­sat­taa hankkeensa tulevilla veronmaksajilla. Kuntalaisilla on oikeus tietää hankkeen arvioitu tulo­vir­ta ja se, paljonko jää veroilla katettavaksi. Se selviäisi keskustataseesta. Toivottavasti kuntalaisia edustavat valtuutetut hoitavat, että tällainen avoimuus toteutuu syksyn talous­ar­vi­o­käsittelyssä.

Mikä sitten on Lempäälä-talohankkeen lopullinen hinta? Pidän erittäin todennäköisenä, että se tulee ylittämään 40 miljoonaa euroa. Monen muun asian lisäksi muun muassa radan ylittävän sillan länsi­puoli tulee aihe­ut­ta­maan lisäkustannuksia, joita kustannusarvioissa ei käsittääkseni ole huomioitu. Sen suunnittelutilannetta Lempäälän-Vesilahden Sanomat käsitteli 10.7. kirjoituksessaan.

 

Raimo Sirén

kunnallisneuvos

Lempäälä

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.