Kuljulainen puutarha korostaa rohkeasti kasvien kirjoa – Avoimiin puutarhoihin pääsi tutustumaan ympäri Suomea

Hanna Lehmusvirta-Riihimäki ja Marko Riihimäki nauttivat puutarhastaan mukavassa pihakeinussa, lempipaikassaan. Kuva: Senja Kääriäinen

Hanna Lehmusvirta-Riihimäen ja Marko Riihimäen rakkaustarina hakee vertaistaan. Aikoinaan he kävivät samaa peruskoulua Lahdessa ja Hanna Lehmusvirta-Riihimäki pani jo tuolloin Markon merkille.

Kuitenkin vasta 20 vuotta myöhemmin Hanna päätyi Lempäälään tapaamaan Markoa ensimmäistä kertaa kunnolla maaseutumatkailun merkeissä. Rakkaus syttyi välittömästi ja jo muutamaa kuukautta myöhemmin pariskunta muutti yhteen.

Laaja-alainen kiinnostus puutarhanhoitoon näkyy pariskunnan yhteisessä kodissa Kuljun Puskiaisissa. Yhdessä he ovat viidessä vuodessa kasvattaneet monilajisen, tuoksuvan puutarhan, jonka teemoina ovat ilo ja väri. Puutarhaan pääsi tutustumaan avoimien puutarhojen päivänä 7. heinäkuuta.

Avoimet puutarhat -tapahtuman on järjestänyt Puutarhaliitto ja Svenska trädgårdsförbundet yhdessä jo vuodesta 2012. Mukaan ilmoitettava puutarha voi olla juuri oman näköinen ja pääasia on innostuneisuus kasveista.

Hanna Lehmusvirta-Riihimäki on kantanut puutarhan laittamisesta päävastuun. Hän kertoo, että monilajisesta puutarhasta usein varoitellaan.

– Kokonaisuudesta voi helposti tulla rauhaton. Kuitenkin halusin rohkeasti tuoda esiin kasvien kirjon puutarhaamme ja korostaa elämisen iloa, hän sanoo.

Lehmusvirta-Riihimäki näki kokonaisuuden mielessään niin selvänä, ettei hän juuri suunnitellut puutarhaansa etukäteen paperille.

– Puutarhasta tuli tunnelmallinen ja juuri sellainen kuin halusimme.

Puutarhassa on käytetty kierrätettyjä materiaaleja ekologisuuden ja ympäristöystävällisyyden vuoksi. Esimerkiksi vuotavasta kastelukannusta on tehty osa automaattista kastelujärjestelmää.

– Olemme myös tuoneet kantoja koristamaan kukkapenkkejä, Lehmusvirta-Riihimäki kertoo.

Aamulla ensimmäisenä he käyvät aina kukkakierroksen puutarhassaan.

 

Senja Kääriäinen

Vanhasta kastelukannusta on tullut hyötykäytössä osa kastelujärjestelmää. Kuva: Senja Kääriäinen

Hanna Lehmusvirta-Riihimäki nimeää isotähtiputken yhdeksi lempikukakseen. Kuva: Senja Kääriäinen

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.