Ravustuskausi käynnistyy sunnuntaina – rapurosvot halutaan kuriin: Asiantuntija vinkkaa kuinka ravustaa sääntökirjan mukaan

Ravustuskausi kestää 21.7.-31.10.2019. Kuva: LVS:n arkisto

Rapujuhlien aika on taas pian, kun ravustuskausi käynnistyy sunnuntaina 21. heinäkuuta. Ravustuskausi jatkuu aina lokakuun loppuun asti, joten rapujuhlien järjestämiseen löytyy aikaa.

Kalastusta ja ravustusta valvotaan tehostetusti tänä vuonna. Tehostettu valvonta on osa maa- ja metsätalousministeriön kalastonhoitomaksuvaroilla rahoittamaa, Kalatalouden Keskusliiton ja sen jäsenjärjestöjen ja kalatalousalueiden yhdessä toteuttamaa kalastuksenvalvontakampanjaa.

Valvonnan erityiskohteena on uhanalaisiin kalalajeihin kohdistuva kalastus ja ravustus. Pirkanmaalla tehostettua valvontaa kohdistetaan Pyhäjärvelle ja Tammerkoskelle, Näsijärvelle, Kyrösjärvelle, Roineen-Mallasveden-Pälkäneveden ja Kaivannon alueelle.

– Rapukesä näyttää lupaavalta. kuorensa vaihtaneita, kovakuorisia koiraita on ollut paljon liikkeellä, kertoo kalastaja ja ravustaja Veikko Eerola.

Pirkanmaan Kalatalouskeskus ry vinkkaa, kuinka ravustaa oikein ja niin, ettei riko ravustussääntöjä:

  1. LUVAT KUNTOON: Valtion kalastonhoitomaksu 18–64 vuotiailta (eraluvat.fi) ja lisäksi aina paikallinen lupa vesialueen omistajalta esim. Kalapassin verkkokaupasta (www.kalapassi.fi)
  2. MERKITSE MERRAT: Merrat tulee merkitä kohoilla, jotka yltävät vähintään 5 senttimetriä veden pinnasta. Lisäksi merroissa tulee olla ravustajan nimi, yhteystiedot sekä pyydysmerkki, jos vesialueen omistaja niin edellyttää.
  3. ÄLÄ LEVITÄ RAPURUTTOA! Huolehdi välineiden ja syöttien hygieenisyydestä, mikäli siirrät niitä vesistön tai vesistön eri osien välillä. Vastuullinen ravustaja desinfioi, kuivaa tai pakastaa kaikki rapujen pyynnissä käytettävät välineensä ennen niiden siirtämistä vesistön eri osien välillä tai toiseen vesistöön.
  4. PYYDÄ VAIN RAVUSTUSAIKANA. Uusien suojeluarvojen myötä ravustuskauden ulkopuolella pyydetystä jokiravusta voi saada 50 euron sakot per rapu. Rauhoitusaikana saaliiksi saadut ravut tulee vapauttaa aina ja välittömästi takaisin pyyntiveteen.
TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.