Suvi Mäkinen: Hetki kerrallaan

Matkustin hiljattain junassa ja katselin maisemia ikkunasta. Vaunussa oli hiljaista ja tunsin oloni rauhalliseksi. Huomasin, miten paljon ajatuksia päässäni pyöri ja mitä tunteita koin. Aistin ympäristöäni ja todellakin koin olevani aidosti läsnä. Milloin viimeksi olet elänyt näin, juuri tässä hetkessä?

Meille ihmisille on tyypillistä miettiä monesti menneitä tai suunnitella tulevaa, mikä selittyy osin jatkuvalla kiireellisyydellä ja elämän hektisyydellä. Olemme taipuvaisia murehtimaan jotakin, mitä joku sanoi tai teki, emmekä pääse asiassa eteenpäin vaan jumitumme siihen. Kannamme kaunaa, emme halua hyväksyä tapahtunutta. Toisaalta taas, elämme jatkuvasti sitku-elämää. ”Sitten kun olen saanut työpaikan…”, ”Sitten kun olen eläkkeellä, aion…”.

Sillä, ettemme keskity nykyhetkeen, on monenlaisia vaikutuksia. Jatkuva kiire aiheuttaa stressiä, kireyttä ja väsymystä. Jatkuva ohjelma onkin usein kiireemme taustalla. Uutisia ilmestyy 24/7 ja, jos luemme niistä vasta seuraavan päivän lehdestä, ovat ne jo ”vanhoja”.  Saati, jos pidämme vapaata somesta, uusimmat päivitykset jäävät näkemättä ja samalla koemme itsemme ulkopuolisiksi.
Yhä enemmän saatavilla on erilaisia pikaruokia tai muuta murkinaa, jonka voi syödä nopeasti kaiken menon keskellä. Varmasti jokainen on nähnyt ihmisiä kaupungilla kävellen kahvimuki tai välipalarahka kädessään. Tuntuu, että elämän meno kiihtyy ja kiihtyy vain.

Miksi sitten kannattaa pysähtyä? Hetkessä elävä näkee metsän puilta. Voi rauhoittua havaitsemaan elämäänsä kaikin aistein, mikä auttaa myös parantamaan keskittymiskykyä. Hetken voi kokea merkitykselliseksi, kun huomaa asioiden hyvät puolet eikä tartu vain puutteisiin. Siten jokainen hetki voi olla paras hetki.
Kun emme pakene tylsyyttä tai omia ongelmiamme, voimme oppia kärsivällisyyttä ja tutustua itseemme. Opimme keskittymään yhteen asiaan kerrallaan ja olemaan aidosti läsnä.
Kaivamme mielellämme puhelimen esiin, jotta ei tarvitsisi kohdata todellisuutta tai olla vain. Puhelimen käytön on kuitenkin todettu heikentävän luovuuttamme ja kykyämme sietää tyhjiä hetkiä.
Ihmiset, jotka osaavat elää hetkessä kykenevät myös nauttimaan elämästään ja olemaan onnellisia. Onnellisuus on sitä, että itsellä on hetkessä hyvä olla.

Kirjoittaja on aitoon läsnäoloon pyrkivä nuori

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.