Sääksjärveltä Montrealiin – NHL saa uuden sinivalkoisen kynänjäljen, kun Ville Touru raportoi kirjeenvaihtajana maailman kovimmasta kiekkoliigasta

Ville Tourun oma urheilutausta on jääkiekkoa ja jalkapalloa, toimittajana hän seuraa monipuolisesti mitä tahansa urheilulajia. Ivan Bessedin/Ilta-Sanomat

Sääksjärveltä kotoisin oleva 24-vuotias urheilutoimittaja Ville Touru suuntaa Kanadaan. Hänet valittiin Ilta-Sanomien ja Urheilulehden NHL-kirjeenvaihtajaksi tulevalle kiekkokaudelle. Touru miettii, löytyykö Pohjois-Amerikasta Hakkarin kiekkomekan voittajaa.

Mikä sai hakemaan jopa Suomen kovimpaan kiekkotoimittajan pestiin ja vielä ulkomaille?

– Onhan tämä sen verran ainutkertainen mahdollisuus, ettei sitä voinut ohittaa. Jääkiekosta olen tykännyt aina, ja nyt pääsen seuraamaan maailman ykkösliigaa paikan päälle Pohjois-Amerikkaan, ja joku vielä maksaakin siitä. Todennäköisesti ihan hieno kokemus luvassa.

Millainen on toimittajataustasi?

– Kävin 2015 Helsingissä Laajasalon opistossa vuoden kestäneen urheilutoimittajakurssin. Sen aikana ja jälkeen tein kaikenlaisia hommia ja keikkoja media-alalla. Ilta-Sanomilla aloitin syksyllä 2016. Ensin tein sielläkin erilaisia pikkujuttuja, mutta hiljalleen hommat ja ympyrät ovat laajentuneet. En ole suinkaan ollut pelkkä lätkätoimittaja vaan seurannut tiiviisti useita muitakin lajeja. Esimerkiksi keväällä olin työreissussa Seefeldissä hiihdon MM-kisoissa.

Muutat Montrealiin. Miksi juuri se kaupunki valikoitui asuinpaikaksi ja kuinka liikut ympäri USA–Kanada-aluetta?

– Kanadassa jääkiekko on esillä huomattavasti enemmän kuin Yhdysvalloissa, ja ympäristö sitä kautta luultavasti tämän työn kannalta inspiroivampi.  Montreal on Toronton ohella suurimpia kiekkomekkoja. Näistä Montrealissa on suomalaisittain mielenkiintoisempi joukkue.

– Lähtökohtaisesti operoin aika pitkälti Montrealista käsin, mutta matkustanen jonkin verran paikan päälle suomalaisittain merkittävimpiin tapahtumiin – varsinkin pudotuspeleissä. Pohjois-Amerikassa etäisyydet ovat sen verran valtavat, että lentäminen taitaa olla ainoa järkevä matkustusvaihtoehto.

Mitä henkilöitä, paikkoja tai teemoja on, joihin haluat eniten tutustua ja kirjoittamaan?

– Varsinkin nuoria suomalaispelaajia on nykyään NHL:ssä niin paljon, että suurin aika kuluu varmaankin heitä seuratessa. Tämän hetken kaikkien suurimpien suomalaistähtien parhaat pelivuodet ovat luultavasti vielä edessä, joten odotan mielenkiinnolla, mihin he vielä yltävät.

Onko sinulla ollut suosikkijoukkuetta jossain vaiheessa NHL:ssä?

– Joskus muinoin oli Chicago Blackhawks, mutta ei ole enää vuosiin ollut minkäänlaista suosikkijoukkuetta tai sellaista, joka herättäisi muita enemmän minkäänlaisia tunteita.

Kuinka kauan ja kuinka tarkkaan olet seurannut NHL:ää? 

– Niin kauan kuin muistan. Öisin tulevia pelejä en tietenkään ole seurannut aktiivisesti ihan niin pitkään, eikä se ole töiden tai muun elämän takia ollut aina mahdollista viime vuosinakaan. Olen kuitenkin pitänyt itseni melko tarkasti kartalla NHL:n tapahtumista jo pitkään.

Millainen oma urheilutaustasi oli Lempäälässä?

– Sääksjärven Loiskeessa pelasin jalkapalloa pikkupojasta ehkä johonkin 14–15-vuotiaaksi asti. LeKissä pelasin jääkiekkoa B- ja A-junioreissa.

Aiotko kirjoittaa lempääläisistä kiekkoilijoista Pohjois-Amerikassa?

– Lempääläisistä taitaa olla hiljattain Winnipegin kanssa yllättäen sopimuksen tehnyt Joona Luoto ja Bostonin farmissa Koppasen Joona. Ehdottomasti kuitenkin kirjoitan heistä jotakin, jos pelipaikka NHL:ssä avautuu.

Jos pääset haastattelemaan Sidney Crosbyä, millainen olisi ensimmäinen tiukka kysymys, jolla otetaan löysät pois?

– Tiukasta en tiedä, mutta Suomessa tuntuu kiinnostavan kovasti, mitä muualla ajatellaan suomalaisista. Kysyisin ehkäpä siis mielipidettä tai näkemystä johonkin nuoreen suomalaistähteen liittyen.

Millaista työtahtia ja urheilukulttuurin kohtaamista odotat työstäsi?

– En ole oikeastaan vielä edes ehtinyt miettiä isompia odotuksia. NHL:ää pelataan kuitenkin muutamaa päivää lukuun ottamatta lokakuun alusta melkein juhannukseen, joten tarkkanahan siinä saa harva se päivä olla. Odotan toki innolla, löytyykö Pohjois-Amerikasta Hakkarin jäähallin voittavaa kiekkomekkaa – epäilen.

LUE LISÄÄ VIIKON HENKILÖ -JUTTUJA:

Onko Joona Lehmus tulevaisuuden Mörkö? Nuori jääkiekkoilija sai korkean varauksen Kanadan juniorisarjaan ja tavoittelee ammattilaisuutta

Soittokunnan foniboxista bluegrassbasistiksi

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.