Pirkanmaan suurien järvien vedenkorkeudet alhaisia – Pyhäjärven pinta senttejä keskiarvoa matalammalla

Herralankoskessa vesi on normaalia matalammalla, ja kosken reunoilla kiviä pilkistää totuttua enemmän. Kuva: Antti Raunio

Pirkanmaan suurten järvien vedenkorkeudet ovat olleet koko alkukesän selvästi keskimääräistä alempana. Hankala tilanne on perua viime syksyn pitkästä kuivasta vesitilanteesta, johon ei talven lumitilanne tuonut riittävää helpotusta

– Heinäkuun alkupuoliskon sateet olivat paikallisia, eivätkä nostaneet järvien vedenkorkeuksia oleellisesti. Paikallisesti sateilla on voinut ollut vaikutusta pienempien järvien tilanteeseen, kertoo Pirkanmaan ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid.

Ennusteiden mukaan sää jatkuu yhä lämpimämpänä ja sateettomana lähipäivät ja mahdollisesti myös lähiviikot. Tämä tarkoittaa, että haihdunta vesistöistä ja kasvillisuudesta on entistä suurempaa. Tällöin järvien vedenkorkeuksien lasku tulee kiihtymään.

Esimerkiksi Pyhäjärven vedenpinta oli 21. heinäkuuta Näppilän mittauspisteellä kuusi senttiä matalammalla kuin vuosien 1977–2016 keskimääräinen arvo. Vanajavesi puolestaan oli 12 senttiä matalamalla. Näsijärven pinta puolestaan oli kaksi senttiä korkeammalla.

Jutun lopussa taulukossa järvien vedenkorkeuksien tuloksia

Isoista kivistä huomaa, missä vesirajat ovat korkeimmillaan. Nyt on selvästi matalaa aikaa. Kuva: Antti Raunio

Ksokialueen maisem avoi muuttua paljonkin vedenpinnan korkeuden vaihteluiden mukaan, tänä kesänä näkymä on kivisempi, ja vaikka kävellen pääsee etenemään muutamia metrejä kiveltä kivelle. Kuva: Antti Raunio

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.