Puntala-rock raikaa taas viikonloppuna – halukkaita soittajia on niin paljon, että vain pieni osa pääsee esiintymään festarilavoille

Vuosi 2018: Lukas Sulopuisto ja Hanna Sipiläinen arvostavat punk-kulttuurissa asiallista käyttäytymistä ja muiden auttamista. Kuva: Kea Pesonen/LVS:n arkisto

– Olemme onnekkaassa asemassa. Meidän ei tarvitse hakea artisteja, vaan artistit hakevat meitä. Puntalassa ja sen klubeilla soittaa vain pieni prosentti siitä artistimäärästä, joka on ottanut meihin yhteyttä ja ilmaissut halunsa esiintyä täällä, Puntala-rockin järjestelyistä vastaava Mikko Koivuluoma paljastaa.

Lempäälä on jo pysyy vakaasti Suomen punk-pääkaupunkina, kiitos Puntala-rockin. Punk-musiikkiin keskittyvä festivaali pidetään heinäkuun viimeisenä viikonloppuna perjantaista lauantaihin 26.–27. heinäkuuta.

Puntalan esiintyjäkaarti on tunnetusti hyvinkin kansainvälinen. Tänäkin vuonna kauimmaiset artisti tulevat Etelä-Amerikasta. Yhtyeitä on muun muassa Brasiliasta, Kanadasta ja Skotlannista.

– Sama laulu joka vuosi: tulijoita olisi enemmän kuin tarpeeksi. Ulkomaalaiset artistit tulevat tänne kokemaan Suomen, ja harvemmin joutuvat pettymään. Jo järven rannalla olevan Puntalan päälava saa monet heistä häkeltymään, Koivuluoma toteaa.

Tänä vuonna Puntalassa ei nähdä kansainväliset punk-rajat ylittävää klassikkobändiä, mutta Koivuluoma ei sitä harmittele. Puntala-rockin suurin nimi lienee kuitenkin kotimainen Terveet Kädet, jonka osuus rankemman punk rockin kehitykseen tunnustetaan maailmanlaajuisesti.

Vuoden 2017 Puntala-rockiin myytiin 1 800 lippua. Kuva: LVS:n arkisto/Antti Raunio

– Esiintyjälistalla ei ole kansainvälistä klassikkobändiä, kuten meillä on usein ollut. Toisaalta se ei ole mikään itseisarvo, sillä väsynyt, vanhalla maineella ratsastava bändi voi olla kiusallista katsottavaa. Esiintyjälistamme on monipuolinen ja siellä on monta kovaa bändiä, vaikka ne eivät ole välttämättä edes tämän genren ystäville ennestään tuttuja.

Puntala-rockin historia alkaa 1980-luvulta, vuosittaiseksi tapahtumaksi se muodostui 2000-luvun alusta. Vuoden 2019 Puntala-rockissa ja sen aloitus- ja lopetusklubeilla soittaa noin 40 yhtyettä, jotka edustavat punkin eri alagenrejä. Kaiken kaikkiaan noin kolmasosa esiintyjistä on ulkomaalaisia.

– Ehkä sitä voisi käyttää kesänsä tehden jotain muuta, mutta tämä Puntala on minulle ja monille muille järjestäjille harrastus. Ei välttämättä paras harrastus, mutta kyllä tästä kiksinsä saa – ilmeisesti. Tietääkseni tapahtumajärjestäminen ei ole edes harrastusten huonoimmasta päästä, Koivuluoma nauraa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.