Lämpötila kapuaa viikonloppua Lempäälässä ja Vesilahdella yli +30 asteeseen: ”On syytä ottaa jokapäiväisessä elämässä huomioon”

Peppi Puustinen (vas.) ja Pihla Korpelainen saivat mentyä lämpöiseen uimaveteen ilman laituriakin

Kuva. Erkki Koivisto/LVS:n arkisto

Tulevasta viikonlopusta on tulossa kuluvan kesän lämpimin Lempäälän ja Vesilahden alueella. Ilmatieteenlaitos ennustaa sekä lauantaille että sunnuntaille yli +30 asteen lämpötiloja. Sekä Lempäälässä että Vesilahdella mittari voi nousta iltapäivällä jopa +31 asteeseen torstain Ilmatieteenlaitoksen ennusteen mukaan.

– Helteinen sää Suomessa jatkuu, kun korkeapaine vahvistuu loppuviikolla Fennoskandiaan. Sää on laajalti aurinkoinen ja poutainen, paikallisia sade- tai ukkoskuuroja voi esiintyä lähinnä Lapissa. Lauantaina ja sunnuntaina ilmamassa on Suomessa kaikkein lämpimintä ja tuolloin lämpötilat kohoavat yleisesti +32–+33 asteen vaiheille. Tässä yhteydessä myös yöt ovat lämpimiä ja varsinkin kaupungeissa lämpötila ei laske alle +20 asteen, Ilmatieteenlaitos tiedottaa.

– Näin korkeat lämpötilat ovat Suomessa harvinaisia ja aiheuttavat ihmisille kovaa lämpörasitusta, joka on syytä ottaa jokapäiväisessä elämässä huomioon, muistuttaa ylimeteorologi Henri Nyman Ilmatieteenlaitokselta.

Alkukesän hieman viileämmän kelin jälkeen heinäkuun loppupuolella on päästy nauttimaan lämpimämmistä keleistä. Samalla täytyy muistaa riittävä nesteytys, jotta kysyy toimintakykyisenä myös helteillä.

– Uuteen lämpötilaan tottumisessa voi mennä seitsemästä kymmeneen päivää. Hien koostumus on aluksi laimeampi ja hikoilu alkaa aikaisemmin. Esimerkiksi lomamatkalle lähtiessä keho hikoilee ensin moninkertaisesti, mutta tottuu sitten kuumuuteen. Hikoulu on terveen kehon tärkeä tapa viilentää itseään, muistuttaa yleislääkäri Emilia Lagus Terveystalosta.

Ihminen tarvitsee tavallisesti noin 1,5 litraa vettä päivässä, mutta hikoillessa keho kaipaa runsaampaa nesteytystä. Hien mukana keho menettää nesteiden lisäksi jonkin verran myös suolaa – siksi esimerkiksi vissyvesi voi kesäkuumalla olla hyvä juomavaihtoehto.

– Vesi on helteellä hyvä janojuoma, mutta varsinkin voimakkaasti hikoillessa voi olla hyvä juoda välillä myös kivennäisvettä. Neste- ja suolatasapaino pysyy kunnossa, kun korvaa kehosta haihtuneen nesteen nauttimalla juomaa, jossa on mukana elektrolyyttejä, eli esimerkiksi suolaa, toteaa Lagus.

– Nestehukan ja lämpöuupumuksen oireet muistuttavat humalaa – väsyttää, kognitiiviset kyvyt heikentyvät ja tajunnan taso voi jopa laskea. Siksi nestehukkaa ei alkoholia nauttiessa aina huomaa.

LUE MYÖS:

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.