Saunapäivänä lauantaina juhlistetaan suomalaista saunakulttuuria: Erikoisessa kampanjassa myös Lempäälästä ja Vesilahdelta mukana saunoja, joissa voi vapaasti piipataa löylyissä

Alakerran saunassa voi nauttiia joko puu- tai sähkökiukaan löylyistä

Kuva: Erkki Koivisto/LVS:n arkisto

Lauantaina 27. heinäkuuta vietetään Saunapäivää. Saunapäivä on Yleisradion kampanja, jolla halutaan Ylen mukaan ”juhlistaa suomalaista saunomiskulttuuria positiivisella ylpeydellä sekä saada yhden päivän aikana kaikki mahdolliset saunat Suomessa auki ja suomalaiset yhdessä saunomaan, kohtaamaan toisensa ja pitämään hauskaa”.

Saunapäivän ajatuksena on, että yksityiset ihmiset ja muut toimijat voivat ilmoittaa listalle saunojaan, ja niihin saunoihin voi vapaasti mennä Saunapäivänä saunomaan. Saunakartan löydät täältä.

– Haluamme saada suomalaiset havahtumaan siitä, miten ainutlaatuinen saunakulttuuri meillä on! Juhlistamme saunaa juuri nyt, koska yleiset saunat ja yhdessä saunominen ovat kovassa nousussa ja suomalainen saunomisen kulttuuri on ensimmäinen asia, jota Suomesta haetaan Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle, Saunapäivän tuottaja Tiina Klemettilä kertoo Yleisradion verkkosivuilla.

Myös Lempäälästä ja Vesilahdesta löytyy mukaan kampanjaan ilmoitettuja saunoja.

Vesilahdesta mukana ovat Ilarin sauna, Hukianhovin savusauna, Lammasniemen sauna ja Narvan Mestästysseuran sauna. Lempäälästä mukaan ilmoitettu sauna on kuvauksen mukaan  ”sukulaisille ja heidän välittömälle lähipiirille”. Kannattaakin ennen Saunapäivänä saunaan lähtemistä tarkastaa Saunakartalta kunkin saunan esittely: saunakarttasivulla kerrotaan muun muassa pukukoodi, aukioloajat ja muuta tarpeellista tietoa.

Lisäksi kannattaa muistaa Tampereen seudun joukkoliikenteen Saunapäivän erikoisuus: saunatakki päällä pääsee Nysse-bussilla liikkumaan ilmaiseksi.

Kuva: LVS:n arkisto

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.