Paikallinen eläin: Valo sinkoilee valon nopeudella

Mitenhän pitkälle tätä maailmaa riittää, Valo tuntuu miettivän. Kuva: Tua Onnela

Kolmekuisen Valo-laaman äiti liikuskelee ja ääntelee huolestuneena. Äiti on Valon kanssa käymässä ihmisten pihamaalla, eikä se ole äidin mielestä yhtään hyvä homma. Mitä vain kamalaa saattaa sattua.

Valo itse sen sijaan on toista mieltä. Pihahan on täynnä kaikkea kiehtovaa! Auto! Kahluuallas! Ruohoa! Ja vaikka mitä muuta! Valo tutkii ja puuhailee, menee niin kauas kuin ikinä uskaltaa, sinkoaa takaisin valon nopeudella ja pyrähtää pienen ympyrän. Sitten se suuntaa taas kaukaisuuteen.

On helppo ymmärtää, miksi Valon omistaja Maria Loimusalo kuvailee vasaa ensimmäiseksi sanalla ”itsenäinen”.

– Se ei välttämättä huolestu edes siitä, jos emä on vähän aikaa poissa, Loimusalo sanoo.

Valo asuu Loimusalon tilalla, jolla on yhteensä lähes 30 laamaa, alpakkaa ja vuohta. Laamoista saadaan villaa, ja osa niistä toimii terapiaeläiminä.

Maaliskuussa Valolla on edessä muutto toiselle tilalle, mutta siihen asti se viettää rentoa elämää tutussa laumassa, makailee kummitätinsä selässä ja kirmailee ”kuin heikkopäinen”, kuten Loimusalo kuvailee.

Valo on itsenäinen tyyppi, ja emän selän taakse tarvitsee mennä vain harvoin. Kuva: Tua Onnela

Ihmisten tavoitteena on alkaa vähitellen totuttaa Valoa riimun pitämiseen ja taluttamiseen. Valolla itsellään sen sijaan on tärkeämpiä tavoitteita: se aikoo pystyä kohtaamaan kissan.

Toistaiseksi tallikissa on ollut Valon mielestä hyvin jännittävä, ja sen nopeat liikkeet epäilyttävät koko laumaa. Kissa kuitenkin kiehtoo Valoa vastustamattomasti. Kerran se on uskaltanut jo vähän nuuhkia. Ehkä seuraavaksi pääsee tutustumaan paremmin.

 

Ehdotuksia paikallisiksi eläimiksi voi lähettää osoitteeseen tua.onnela@gmail.com.

Lue lisää paikallisista eläimistä

Töpö metsästää vain geokätköjä

Nasu on aito leijonantöyhtöpupu

Oravainen makaa makeasti villahuoneessaan

Onko se iso jänis? Vai pieni kameli? Ei, se on Valo-niminen laama. Kuva: Tua Onnela

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.