Esteettömyys hyödyttää kaikkia

Hannu Salonpää

Kun viime syksynä muuttokuormamme oli täällä Lempäälässä purettu, oli ensimmäisiä ajatuksiani hahmottaa uuden kotipaikkakunnan esteettömyys syystä, että arkinen elämäni toteutuu pyörätuolista käsin. Muuttajan käytännön asioiden lista oli varsin pitkä, piti lähteä suunnistamaan terveyskeskukseen, Kelalle, Postiin ja apteekkiin. Ensimmäiseksi kohteeksi valitsin kuitenkin kunnan palvelupisteen, josta uskoin saavani palveluoppaan eli tiekartan kohteiden löytämiseksi.

Mutta, mutta. Palvelupisteen sisäänkäynti olikin haasteellinen. Yritys nousta porrastasanteelle sähköpyörätuolilla ei sitten onnistunut millään! Poukkoilin sinne tänne ja kaikki tarmo oli panostettava tuolin kyydissä pysymiseen. Tilanteen onneksi pelasti ystävällinen kunnan työntekijä. Hän kiiruhti avustamaan minut sisälle ja ojensi hakemani oppaan. Saatellessaan minut ulos, hän totesi, että kyllä tuohon pitää saada luiska. Ja luiska tuli. Sain ihastella yksinkertaisen, mutta toimivan luiskan ilmestymistä samalle ovelle jo muutaman päivän kuluttua. Hatunnosto hänelle, kuka sitten oletkin!

Toimikoon edellinen pieni tapaus pohjustuksena näkymään, mikä on vahvistunut sitä mukaa, mitä enemmän olen Lempäälän keskustassa liikkunut. Keskustaajamassa on hämmästyttävän paljon varsinkin kivijalkaliikepaikkoja, joihin kynnysten ja raskaiden ovien vuoksi ei kerta kaikkiaan pääse pyörätuolilla. Puutteita on niin viljalti, että herää kysymys, onkohan paikallinen vammaisneuvosto tilanteen tasalla. Onko esteitä kartoitettu ja onko korjausehdotuksia tehty? Mieleen hiipii myös kysymys, kuuluuko neuvostoon esteettömyyden todellisia asiantuntijoita siis henkilöitä, joilla on omakohtainen kokemus esteistä.

En voinut olla myöskään hämmästelemättä kuinka esteellinen äänestyspaikka Lempäälän keskustassa kevään vaaleissa oli. Kuinkas muuten, sisäänkäynnistä puuttui se toimiva luiska. Kun vaaleja oli keväällä kaksittain, olisin jättänyt toiset vaalit esteiden vuoksi varmasti väliin, ellei isäukko aikanaan olisi iskostanut, että aina pitää äänestää. No sen verran olen valistettu, että tämä ongelma poistunee tulevaisuudessa, kun uusi uljas kuntakeskus rakennuksineen valmistuu. Ja jos olen oikein informoitu, kuntakeskuksessa Lempäälä-talo mukaan lukien on esteettömyys huomioitu alun alkaen. Nettiä selatessani luin, että juuri vammaisneuvosto on ollut asiassa aktiivinen. Hyvä!

On muuten tutkittu juttu, että esteettömyys hyödyttää kaikkia. Paitsi että se palvelee ja helpottaa liikuntaesteisten, vanhusten sekä tavaroiden ja lastenvaunujen kanssa liikkuvien elämää, se on kansantaloudellisesti kannattavaa. Esteettömyys tuo säästöjä, luo hyvinvointia ja lisää tasa-arvoa. Siitä hyötyvät kaikki, siis me veronmaksajat.

                                                                                                             Hannu Salonpää

 

LUE MUITA KIRJOITTAJAN KOLUMNEJA:

Paras maa, silti vain valitetaan

Puutteellinen saavutettavuus

Lempäälä sanoi kyllä

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.