Piikki: Vallanhimo

Ihmisillä on monia vakavia sairauksia, joista osa johtaa väistämättä kuolemaan. Silloin kärsijänä on vain sairastunut ihminen ja hänen lähipiirinsä, joiden kohdalla kyse on inhimillisestä tragediasta. Syöpä ja muut hengenvaaralliset sairaudet kohdistuvat siis vain yhteen ihmiseen kerrallaan. Kaiken lisäksi lääketieteen kehitys on parantanut mahdollisuuksia selvitä vaikeistakin sairauksista. Myös tarttuvien tautien torjunnassa on onnistuttu mm. rokotusohjelmilla.

On kuitenkin yksi sairaus, jota vastaan ei ole rokotusta eikä muitakaan torjuntakeinoja. Siksi se on maailman vaarallisin sairaus. Puhun tietysti vallanhimosta. Kun syöpä tappaa yhden ihmisen kerrallaan, joidenkin ihmisten vallanhimon takia kuolee tälläkin hetkellä ympäri maailmaa väkeä satamäärin. Luultavasti sinä aikana, kun olet lukenut tämän kolumnin alkuosan, muutama ihminen on päässyt hengestään siksi, että joku valtaapitävä luulee olevansa maailmannapa. Jos pidät tätä liioitteluna, kerron vain yhden esimerkin. Syyrian hallitus tekee Venäjän tuella lähes päivittäin ilmaiskuja, joiden uhreina on yleensä kymmeniä siviilejä, myös naisia ja lapsia.

Onko vallanhimo tosiaan sairaus muiden joukossa? Vai onko se olennainen osa ihmisluonnetta? Kallistun sairauden kannalle. En ole psykiatrian enkä muunkaan lääketieteen asiantuntija, mutta mielestäni monilla nykyhetken maailman johtohenkilöistä on vakava persoonallisuushäiriö. Kun lukee kuvauksia näistä häiriöistä, tekstissä vilahtelevat sanat: epäluuloisuus, epävakaus, käytöksen impulsiivisuus ja teatraalinen tunteiden ilmaisu. Narsistiselle persoonallisuudelle ovat ominaisia suuruuden kuvitelmat, voimakas ihailun tarve ja empatian vähäisyys. Tällainen ihminen on mielestään oikeutettu erikoiskohteluun, on ylimielinen ja käyttää muita häikäilemättä hyväkseen.

Näistä kuvauksista tulee mieleen esimerkiksi Donald Trump. Viimeksi hän kuvitteli voivansa vaikuttaa Ruotsin oikeuslaitokseen ja loukkaantui verisesti, kun hänen tahtonsa ei riittänyt vapauttamaan syytteessä ollutta räppäriä. Trump jos kuka on myös hyvä esimerkki käytöksen epävakaudesta ja impulsiivisuudesta. Entä Vladimir Putin? Kun hänet kuvataan yläruumis paljaana hevosen selässä, kyse on selvästi narsismista. Katsokaa ja ihailkaa minua!

Tällaisia johtajia riittää joka puolella maailmaa. Näiltä luonnehäiriöisiltä johtajilta puuttuu täysin empatiakyky. He käyttävät kaikkia ja kaikkea häikäilemättä hyväkseen. Taustalla on epäluuloisuus siitä, että heidän asemaansa yritetään horjuttaa. Miksi Putin muuten määräisi vaaralliset mielenosoituksen järjestäjät suljettavaksi vankilaan? Tai järjestäisi niin, että opposition edustajia ei hyväksytä vaaleihin ehdolle? Persoonallisuushäiriöistä ihmistä ajaa tekoihinsa vallanhimo, jonka alle jää kaikki muu.

Onko vika näissä sairaissa ihmisissä vai meissä kaikissa? Miksi olemme antaneet heille mahdollisuuden toteuttaa vallanhimoaan? Onneksi suomalaisissa on syvällä herraviha. Se on pelastanut meidät näiltä diktaattoreilta.

Kirjoittaja nauttii vallattomuudesta

LUE LISÄÄ PIIKIN KOLUMNEJA:

Piikki: Lomanviettoa ja arvopohdintaa

Piikki: Kohtuus kaikessa

Piikki: Politiikan paradoksit

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.