Onko Lempäälä lähellä? Lempäälä soi -tapahtuma yhdisti pietarilaisen ja grönlantilaisen pianomaailman

Regina Glazunova opetti Grönlannista saapuneita piano-opiskelijoita Lempäälässä. Kuva: Kirsti Uoti

Kysymys kunnan sloganista heräsi, kun kuunteli Lempäälä soi -tapahtuman lasten pianokurssin kahta oppilaskonserttia 25. ja 27. heinäkuuta. Konsertit kuuluivat kesän viimeisen kurssin ohjelmaan, jossa Lempäälän perusvieraisiin kuuluva pietarilainen pianisti ja pedagogi Regina Glazunova johdatteli nuoria grönlantilaisia muusikon alkuja viikon ajan musiikin maailmoihin.

Kerta ei ollut ensimmäinen; nuukilaiset lapset isineen, äiteineen ja isoäiteineen saapuvat uskollisesti kuin muuttolinnut Päivi-opettajansa johdolla Luontaiskylpylän kesävieraiksi Lempäälän kunnan tarjotessa heille harjoitusmahdollisuudet ja seurakunnan opetus- ja esiintymistilat. Vieraille kertyy Nuukista  matkakilometrejä satoja ellei tuhansia – opettaja hurauttaa autollaan Pietarista heihin nähden aivan naapurista.

Grönlantilaisille pianonsoiton harrastajille viikko mestariopettajan johdolla on varmaan ikimuistoinen ja antaa eväitä koko vuodelle. Heillä ei ole tällä hetkellä opettajaa kotikaupungissaan vaan joutuvat turvautumaan varsin kyseenalaiseen etäopetukseen Skypen välityksellä.

Opettajalta vaaditaankin viisautta antaa sellaisia neuvoja, joita noudattamalla lapset ja nuoret voivat edistyä myös kotona harjoitellen. Regina oli ratkaissut ongelman lähtemällä musiikista käsin. Hän opetti oppilaitaan kuuntelemaan ja tulkitsemaan yksinkertaisiakin tehtäviä herkästi ja melodisuutta toteuttaen. Niinpä useimmat esitykset lyhyistä harjoitteluajoista huolimatta kuulostivat kypsiltä ja puhuttelevilta. Käytän seuraavissa lyhyissä arvioissa soittajista vain etunimiä.

Nuorin soittajista Lewis suhtautui esiintymiseensä suurella vakavuudella. Varsinkin rytmin käsittely oli tällä lahjakkuudella todella tarkkaa ja perfektionistin piirteitä paljastui myös pyrkimyksessä virheettömyyteen, varsinkin Bach-soitossa. Osoituksena sopivista kappalevalinnoista Isa esitti sovituksen ”Kissa” Prokofjevin Pekka ja susi -sarjasta.

Elizaveta ja Regina Glazunova soittivat Lempäälän Pyhän Birgitan kirkossa. Kuva: Kirsti Uoti

Opettaja halusi myös soittajiensa heti opintojensa alussa soittavan yhdessä, joten pikku ”duoja” kuultiin sekä oppilaiden kesken ja yhdessä opettajan kanssa esitettyinä. Isan kanssa esiintynyt Erica oli tämän tapaan eloisa ja ilmaisurikas tyttönen. Heidän yhteismusisointiaan ja Erican sooloja oli nautinto kuunnella.

Isommista pojista Viktor sai kunnian soittaa yhdessä nuoren pietarilaisen viulistilahjakkuuden Elizaveta Glazunovan, joka on Reginan tytär, kanssa Bachin Ave Marian. Lisäksi hän esiintyi luotettavana ”säestäjänä” myös Santa Luciassa, amerikkalaisessa marssissa sekä soitti soolokappaleen. Sissu oli saanut soittaakseen vaikean sooloteoksen, Joplinin Ragtimen, jonka keinuvista rytmeistä  hän selvisi mallikkaasti.

Nuukilaisista vieraista varttunein oli Ina Lynge, jonka tehtävät myös vaativat pianistisesti eniten. Saimme kuulla Fr. Chopinin ja Erik Satien pikkukappaleita varsin luontevaasti esitettyinä. Kurssin ainoa suomalainen osallistuja oli Silva Wainio, hänkin jo aiemmin mukana ollut. Silva soitti onnistuneesti sooloteoksinaan Chopinin Nocturnen ja Sibeliuksen Petite serenaden muiden kurssilaisten seuratessa intensiivisesti.

Kurssin yksi parhaita anteja onkin se, että osallistujat ovat mukana muiden tunneilla ja kuuntelevat opetusta sekä pidemmälle ehtineiden esityksiä. Tästä parhaan esimerkin tarjosivat Regina ja Elizaveta soittamalla molempien konserttien päätteeksi upeat ”ylimääräiset”: Rachmaninovin Vocalisen ja Elgarin Salut d´Amoren.

Juhani Laurila

LUE LISÄÄ LEMPÄÄLÄ SOI -TAPAHTUMASTA

Pietarilainen pianoprofessori saapuu opettamaan Lempäälään

Järki ja tunne konserttilavalla

Lempäälä Soi jatkuu täydellä laidalla – sunnuntaina säteilee pianotaiteilija Liu-Tawaststjerna Pyhän Birgitan kirkossa

Lempäälä soi 21:nnen kerran ensi kesänä

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.