Kommentti: Televisiot auki, Kalevan kisoissa paikallista ja kansainvälistä tähtiloistoa kerrakseen

Anti Raunio. Kuva: Erkki Koivisto

Tulevan kesän lempääläisittäin merkittävin viikonloppu on edessä.

En nyt puhu Jyväskylän MM-rallista, vaikka sitäkin on mielenkiintoista seurata.

Lappeeranta on nyt niin sanottu ”name of the game”. Siellä urheillaan yleisurheilun Kalevan kisat ja ratkotaan SM-mitalit. Kisat alkoivat torstaina ja päättyvät sunnuntaina. Luvassa on todellista herkkua niin paikallisesta näkökulmasta kuin MM-kisoja ajatellen seuraten Suomen tähtiurheilijoita.

Aloitetaan täkäläisistä. Ennakkohehkuttaminen on paikallaan, sillä kisoissa on ennätysmäärä lekiläisiä urheilijoita ja realistiset mahdollisuudet mitaliin useammallakin. LeKi Yleisurheilun paitaa kantaa viisi urheilijaa kaikkiaan kuudessa lajissa, kun nuori Santtu Heikkinen urakoi 800 ja 1 500 metrillä.

Osanottajalukema on ennätyssuuri, edes 90-luvun alun huippuvuosina ei päästy vastaavaan määrään. 2011 ja 2013 mukana oli neljä LeKi-urheilijaa.

Kaikki ovat vielä nuoria, hieman päälle tai alle 20-vuotiaita, joten parhaat päivät ovat vielä edessä. Se lupaakin hyvää tulevaisuutta ajatellen.

Ne mitalisaumat. Matias Mustonen on hallitseva pronssimitalisti. Nytkin saumaa kolmen joukkoon on, vaikka alkukausi ei ihan nappiin mennytkään. Nousukunto ja tasainen muttei kovin terävä korkeushypyn kärki mahdollistavat viime vuoden tempun uusimisen.

110 metrin aidoissa on toinen mahdollisuus metallisiin tuliaisiin. Santeri Kuusiniemi on tilastonelonen. Mitali olisi kyllä isohko yllätys, mutta mahdollisuuksien rajoissa. Molemmat lajit ratkaistaan sunnuntaina, joten silloin kannattaa olla televisioiden ääressä.

Kaksi mitalimahdollisuutta olisi voinut pienellä tuurilla nousta jopa kolmeen. Valitettavasti Klaara Leponiemi ei pysty osallistumaan naisten kymppitonnille nuorten EM-kisoisa tulleen jalkavaivan vuoksi. Hänelläkin olisi ollut mitalisauma.

Kun katsotaan Kalevan kisojen suomalaisia tähtiä, kannattaa yhtä lailla innostua. Tänä vuonna kisat ovat täynnä kovia mitalikamppailuita ja MM-kunnon hakemista Dohaan.

Kirkkaimpana on tietenkin naisten pika-aidat. Vaikka alkukesä oli huikea, nosti Annimari Kortteen Suomen ennätys odotukset pilviin. Jopa kaikkein mielenkiintoisin aspekti sen lisäksi, pystyykö Korte parantamaan, on miten entinen SE-nainen Nooralotta Neziri pystyy vastaamaan. Vai pystyykö?

Naisten 7-ottelussa käydään Tampereen Pyrinnön jäsentenvälinen. Alkukauden hallitsija Maria Huntington putosi haastajaksi, kun Miia Sillman ottelu upeasti Universiadeissa. Naisten ilotulitusta jatkaa korkeushyppääjä Ella Junnila, joka on jo kahdesti parantanut lajinsa Suomen ennätystä tänä kesänä.

Miehissä suurin mielenkiinto kiinnittyy Topi Raitaseen ja keihäänheittäjiin. Vaikka Tero Pitkämäki ja Oliver Helander ovatkin poissa, haetaan kuumeisesti uusia onnistujia. Toni Kuusela on jo väläytellyt vahvasti. Saataisiinko tänä vuonna yllätysmestari ohi Antti Ruuskasen?

Luvassa on varmasti tuloksellisesti useampi Euroopan tasolla huippusuorituksia. Niitä ei suomalaisessa yleisurheilussa olla viime vuosina liika nähty. Nyt niistä kannattaa nauttia.

LUE KALEVAN KISOJEN ENNAKKOPAKETTI:

Kalevan kisat -huuman ennakkopaketti: Täältä löydät milloin lempääläiset kisaavat ja muut ennakkojutut

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.