Huumeissa toikkaroidaan kaduilla, ajetaan autolla, liikutaan vesillä – Poliisi on etulinjassa, mutta sulkeeko muu yhteiskunta silmänsä kasvavalta ongelmalta

Huumeiden näkyvä käyttö herättää yllättävän vähän keskustelua.

Yhä useammin maantieliikenteessä ja jopa vesillä tavataan huumeiden käyttäjiä. Poliisin haaviin tuntuu jäävän tämän tästä huumeiden käyttäjiä ja sekakäyttäjiä.

Tilastot tukevat mielikuvia. Lempäälässä huumausainerikosten määrä on kasvanut. Tieliikenteessä kiinni jäävät ovat useimmiten ulkopaikkakuntalaisia. Ihmekös tuo, sillä  moottoritiellä huristelee läpileikkaus Suomen kansasta.

Oma vaikutuksensa on myös sillä, että naapurissa Tampereella huumeongelma on pahentunut ja se säteilee koko kaupunkiseudulle. Tampereella huumeet ovat arkea katukuvassa. Siinä missä huumeiden käyttäjät pysyttelivät ennen varjoissa, nyt he palloilevat tunnetuilla alueilla kaupungin ydinkeskustassa.

Eräs huumeidenkäyttäjä esitti mielipiteen, jossa hän totesi myös huumeidenkäyttäjien kuuluvan nykyajan katukuvaan. Tätä lähtökohtaa ei pidä hyväksyä.

Parikymmentä vuotta sitten kodittomat rappioalkoholistit olivat tuttu näky kaupunkien keskustoissa. Tampereella he viettivät aikaa Hämeenpuistossa ja Ratinan rannassa. Lempäälässä he pitivät kesäisin majaa Myllyrannan pusikoissa.

Suomessa on tehty määrätietoista työtä asuntojen saamiseksi syrjäytyneille ja alkoholisoituneille ihmisille.  Tässä on myös onnistuttu, ja esimerkiksi Britanniasta on tultu tutustumaan, miten asia on täällä ratkaistu.

Nyt on korkea aika puuttua jämäkästi huumeongelmaan. Jos kerran rappioalkoholistien asiat on saatu paremmalle tolalle, on myös kaduilla ja kodeissa olevien huumeiden käyttäjien murheisiin haettava nykyistä parempia ratkaisuja.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?