Kalevan kisoissa upea onnistuminen, läheltä piti -suorituksia ja harmillisia ongelmia: LeKi Yleisurheilun mitaliputki sai jatkoa

Santeri Kuusiniemi Lappeenrannassa mitalitunnelmissa. Kuva: Veli-Matti Ranta

Pikajuoksija Santeri Kuusiniemen pari viimeisintä vuotta ovat olleet takaiskujen täyttämiä. Esimerkiksi koko viime suvi meni kisojen kannalta ohi, kun sinnikäs mykoplasma piinasi meneväistä miestä. Viime hallikausi antoi viitettä paluusta maan pikajuoksueliittiin, mutta alkukausi kesästä oli taas hankala muun muassa jalkavaivojen takia.

Lappeenrannan Kalevan kisoissa koitti kuitenkin iloisen revanssin hetki, kun LeKi Yleisurheilua edustava kuljulaisjuurinen 21-vuotias Kuusiniemi aitoi SM-hopealle. Mitali aikuisten Kalevan kisoista oli laatuaan hänelle ensimmäinen. LeKi-YU:n mitaliputkelle tuli siis jatkoa, viime vuonnahan Matias Mustonen otti korkeudessa SM-pronssin.

– Hopea oli yllätys, enemmän kuin osasin odottaa. Aika moneen aitaan tuli finaalissa kolhaisuja, kommentoi Kuusiniemi.

Aitafinaalissa ylivertainen ykkönen oli Elmo Lakka, joka on lajissa hyvää eurooppalaista huipputasoa. Toinen jyväskyläläinen eli Ilari Manninen oli suosikki hopealle, mutta Mannisen Kuusiniemi kukisti muutamalla sadasosalla.

– Lopussa kiilasin Mannisesta ohi, kertasi Kuusiniemi.

Alkukaudesta Kuusiniemen päätähtäin oli selvitä Ruotsiin nuorten EM-kisoihin, mutta sileän juoksu ei sujunut, mikä johtui lievistä takareisivaivoista. Aitatreeneihin Santeri on valmentajansa Janne Viitalan johdolla ehtinyt paneutua vain muutaman kerran.

– Santerilla on sujuva tekniikka, mutta ennen Kalevan kisoja aitatreenejä oli takana todella vähän, joten mitään ei oikein etukäteen osannut odottaa. Finaalijuoksu oli runttaus, kontakteja tuli paljon eli aika putosi niistä jonkin verran. Alkuerän perusteella uskoin parempaan aikaan, valmentaja Janne Viitala analysoi mitalijuoksua.

Santerin aika alkuerissä oli 14,30, mikä syntyi rennosti lasketellen. Finaalissa ajasta lohkesi kaksi sadasosaa pois eli hopeanoteeraus oli 14,28. SM-hopea antaa hyvät mahdollisuuden huipentaa kausi Suomi–Ruotsi-maaottelussa syyskuussa.

– Toivottavasti valinta tulee, mutta tilastoissa kolme kaveria on Santerin edellä. Valitsijoilla on nyt varmasti pieni pulmatilanne edessään, Viitala arveli.

Toinen lekiläisonnistuja oli Santtu Heikkinen, joka juoksi 800 metrin alkuerässä oman ennätyksensä 1.53,62, mikä ei aivan riittänyt finaalipaikkaan. 17-vuotias Heikkinen oli 1 500 metrin finaalissa mukana, taktiikkajuokusussa aika painui lievästi yli neljän minuutin ja sijoitukseksi tuli 11. sija.

– Ekoista Kalevan kisoista jäi hyvä fiilis, vaikka 800 metrillä finaalipaikka jäikin harmittavasti vain 16 sadasosan päähän. No, minulla on paljon vuosia jäljellä näissä kisoissa pärjäämiseen, tiivisti Heikkinen tunnelmansa.

Korkeuspaikalta poistui pettynyt lempääläishyppääjä, sillä Matias Mustonen ei saanut hyppyään Lappeenrannassa toimimaan. Tulos oli 199 cm ja sijoitus kahdeksas. Hypyissä oli selkää teknistä murhetta. 15-vuotiaan Manu Mäenpään Kalevan kisa-debyytti jäi tekemättä, kun flunssapöpö kellisti miehen sairastuvan puolelle.

Leevi Keronen lähti rohkeasti kärkivauhtiin mukaan 5 000 metrillä, muitta alkukesästä vaivanneet hengitystieongelmat riivasivat nuorukaista taas ja kärkimiesten kyydistä oli jäätävä. Aika 15.10 oli kuitenkin hänen kauden parjaansa ja sijoitus oli yhdestoista.

LUE LISÄÄ KALEVAN KISOISTA:

SM-hopeaa aitonut Kuusiniemi kertaa finaalia: ”Osumia tuli”

Santeri Kuusiniemi ennätyksellään SM-hopeaa 110 metrin aidoissa!

Manu Mäenpää ei pysty osallistumaan Kalevan kisojen korkeuteen – Santtu Heikkiseltä kelpo debytti perjantaina

Kalevan kisojen kattava ennakkopaketti

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.