Tervetuloa kylään-tapahtuma onnistui yli kaikkien odotusten, mutta ”ei täällä Vesilahdessa kaikki mene putkeen” – Christa Ahonen kohtasi ennakkoluuloja ja asiatonta kritiikkiä

Christa Ahonen on iloinen Tervetuloa kylään-tapahtuman valtavasta suosiosta. – Toivottavasti kunnan hyvinvointikoordinaattori ottaa siitä kopin, hän sanoo.

Vesilahdessa ensimmäistä kertaa järjestetyn Tervetuloa kylään-tapahtuman palautekeskustelu on vielä käymättä, mutta jo heti tapahtumapäivänä 20. heinäkuuta kävi selväksi, että kylissä on tehty jotakin aivan ainutlaatuista. Christa Ahosen ja kylien kerhon ideoiman tapahtumapäivän ohjelma upposi täysillä suureen yleisöön.

̶  Narvassa pidetty kopittomien traktorien tapahtuma veti yli 350 henkeä, Samotissa kävi saman verran väkeä, Aittakahvilassa ja Koskenvoimassa tehtiin kaikkien aikojen myyntiennätykset, moni joutui myymään eioota, kertoo tapahtuman promoottori Christa Ahonen.

̶  Tapahtumissa oli liikkeellä satoja ihmisiä. Kävijöiltä saatu palaute on ollut pelkästään positiivista. He saivat osallistua, nähdä, kokea ja tehdä kaikenlaista. Ruoka ja kahvi oli edullista, toisin kuin yleensä tapahtumissa. He ovat olleet hyvin tyytyväisiä.

Erityisen kiitollinen Ahonen on tapahtumaan osallistuneiden panoksesta.

̶  Täällä on varmaan juomavedessä jotakin erityistä, kun on tällaisia ihmisiä, jotka lähtevät tekemään kaikkea hyvästä omasta lämpimästä tahdosta. Nämä vapaaehtoiset ja aktiiviset vesilahtelaiset ansaitsevat ison kiitoksen.

Tapahtumapäivänä Ahonen oli matkalla Kaakilaan ,kun hän kuuli radiossa Ylen saapuneen Vesilahteen raportoimaan tapahtumasta. Latomaalla hän näki traktorijonojen ajavan kohti tapahtumapaikkaa. Kaikki teki Ahoseen ison vaikutuksen

̶  Se oli liikuttava päivä.  Itku tuli kun lähdin ajelemaan tapahtumapaikoihin. Tällaisia ihmisiä täällä on.

Christa Ahonen kertoo saaneensa tapahtuman markkinointiin apua yllättävältä tahoilta.  Tamkin mediatuottamisen opettaja Helena Ruohotie otti häneen yhteyttä ja tarjosi lomallaan apua Facebook-markkinointiin.

̶  Kahdessa viikossa tavoitettiin 20 000 ihmistä. Se on upea tulos. Pidimme Helenan kanssa yhteyttä mesellä ja puhelimella. Emme vieläkään ole tavanneet kasvotusten, Ahonen kertoo.

Myös Tampereen kaupungin suunnalta tuli yllättävä tarjous.

– Sieltä otettiin yhteyttä Tampere Kulttuuripääkaupungiksi  2026-kampanjan merkeissä. Saimme kahdeksi päiväksi mahdollisuuden päivittää kampanjan Instagramia, joka on maailmanlaajuinen ja saavutti laajemman yleisön.

Ahonen teki Instagramiin vauhdikkaan ja värikkään tarinan, jossa oli kuvia, videoita ja haastatteluja.

Tapahtuman markkinoinnissa pääpaino oli omalla sivulla. Lisäksi Vesilahden kunnan matkailuneuvoja Satu Karvinen kokosi tapahtumat kunnan sivuille ja tuotti esitteet ja flyerit.

Muilta osin Vesilahden kunta käänsi selkänsä tapahtumalle.

̶  Markkinointipalaverin jälkeen kunnan toimijat katosivat. Kukaan ei ollut yhteyksissä eivätkä he vastanneet edes sähköposteihin. Toivoin, että työllisyyspalvelut ottaisivat koppia tienvarsikylttien tekemisestä ja nuoret voisivat somettaa tapahtumaa. Mutta ei, olin aivan yksin asian kanssa.

Christa Ahonen sanoo suoraan olevansa pettynyt.

̶   Ei täällä Vesilahdessa kaikki mene ihan putkeen. On paljon ennakkoluuloja. Tuntui siltä, että minut koettiin uhkaksi. Onko taustalla poliittiseen tai omistajuuteen liittyvää valtaa, en tiedä, Ahonen pohtii.

̶  Uskon hyvyyteen ja suhtaudun avoimesti ja tasa-arvoisesti kaikkeen. Olen peruskoulutukseltani sairaanhoitaja, ja olen joutunut pitämään sairaiden ja vähänosaisesti puolia. En osaa luokitella ihmisiä minkään perusteella.

Ahonen on miettinyt, että haluaako hän kohtaamansa epäasiallisen käytöksen ja kritiikin jälkeen enää omalla vapaa-ajallaan tehdä Vesilahdessa Tervetuloa kylään-tapahtumaa tai mitään muutakaan vastaavaa.

̶  Huonovointiset kunnat tarvitsevat kolmatta sektoria ja aktiivisia yksilöitä ihan kaikessa. Ei meidän kunta pysty tarjoamaan ikääntyneille ihmisille sosiaalisia palveluja. Haja-asutusalueilla tarvitaan osallistamista, mukaan ottamista. Muuten ihmiset ovat siellä ihan yksin.

Christa Ahonen toivoo, että kunnan hyvinvointikoordinaattori ottaisi kopin kylien kerhosta ja Tervetuloa kylään-tapahtumasta.

̶  Ihan hirveästi toivon, että hän kiinnostuisi näistä, Ahonen sanoo.

Tervetuloa kylään-palautetilaisuus on Vesilahden kirjastossa maanantaina 26. elokuuta.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.