Muistokirjoitus: Antti Murron muistoa kunnioittaen

Niin paljon olen isää rakastanut, että en voi koskaan unohtaa hänen lempeyttänsä. Nämä sanat sopisivat paremmin äidin sanottaviksi. Olivathan isä ja äiti lähes 64 vuotta onnellisesti naimisissa. Sanat eivät kuitenkaan ole liioiteltuja, niin tärkeä isä oli minulle. Viimeisiä elinpäivinään kipujen keskellä hän hymyili minulle merkiksi, että hän on kokenut elämänsä merkitykselliseksi ja voinut olla onnellinen. Ja vielä viimeisillä voimillaan hän katsoi minua silmiin, tulkintani mukaan isä tarkoitti ”Älä itke.”

Isä ei ollut kenellekään paha, sen saivat oppilaat koulussa kokea, oikeudenmukaisuus ja parhaansa yrittäminen olivat tärkeää hänelle. Noin viikkoa ennen kuolemaansa isä oli Himminkodossa hoitajien tullessa huoneeseen kädet kohotettuna kohti taivasta sanonut ”Isä, joka olet minut maailmaan laittanut, ota minut myös pois täältä.” Isä tunsi voimiensa ehtyneen ja oli valmis taivaan kotiin. Viimeisiksi sanoiksi jäikin myönteinen vastaus, kun hoitaja kysyi, soitetaanko hengellistä musiikkia.

Olen onnellinen, että olen saanut elää rakastavan ja kannustavan isän suojeluksessa ja kasvaa sellaiseksi ihmiseksi, jollainen nyt olen. Isä eli loppuun asti miettien urheilua, hiihtokilpailut ja suunnistus mielessä. Isän kanssa olemme tehneet monet retket laavulle ja metsään marjastaen ja suunnistaen. Olemme olleet kaksi kertaa yhdessä metsätaidon suomenmestaruuskilpailuissakin. Kipinä luontoon ja sen rauhaan tulivat vahvasti isältä. Isän läsnäolo nuoruudessa oli suuri voimavara ja toivon sen kypsyttäneen minussa jotain, mikä tekee minut onnelliseksi.

Äidillä on isästä paljon muistoja ajoista ennen syntymääni. Näitä me voimme yhdessä äidin kanssa muistella. Näin jatkamme elämäämme tietäen, että isän on nyt hyvä olla.

Jukka Kuoppamäki on laulussaan Varjoa vain kirjoittanut elämästä koskettavasti:

Elo ihmisen varjoa vain

kerran sielussani sen kokea sain.

Tunne sydämen on elämää

sitä ilman ei meille mitään jää.

Teot eilisen varjoa vain

mitä käteen jää sen kokea sain.

Isän muisto tulee olemaan läsnä kaikkina päivinä tästä eteenpäin. Muistan isän sellaisena kuin hän minulle oli, ja se kantaa koko loppuelämäni.

 

Kauniit muistot meitä kantaa

läpi surun ja ikävän.

Ja se lohdun meille antaa

käsi Isän Taivahan.

 

Isää kiittäen Marjo-tytär

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.