Onko se kurki? Ei! Haikaroiden juhla Lokkisaaressa jatkuu – harmaahaikaroita ja jalohaikaroita Lempäälässä

Puhtaanvalkoisen, kauniin jalohaikaran levittäytyminen jatkuu vauhdilla. Lokkisaaressa Lempäälässä näitä valkolintuja havaittiin jo kuusi yksilöä. Jalohaikara pesi maassamme ensi kerran kesällä 2018. Kuva: Kari Isokivijärvi

Lempäälän Ahtialanjärven Lokkisaaren kahlaajajuhla jatkuu edelleen, vaikka kahlaajamuutto alkoi jo kesäkuussa. Mitä muutakaan voisi sanoa Pirkanmaan parhaimman kahlaajarannan ja kosteikon viime päivien lintumääristä: kuusi jalohaikaraa, kahdeksan harmaahaikaraa, 180 tylliä, 38 töyhtöhyyppää, punakuiri, viisi suokukkoa, neljä lapinsirriä, seitsemän suosirriä, 12 taivaanvuohta, 15 liroa…

Tatu Itkosella, Rainer Mäkelällä, Jani Vastamäellä ja Pekka Lähteenmäellä on riittänyt laskemista huimissa kahlaajamäärissä, jollaisia on totuttu näkemään vain meren rannassa Yyterin kahlaajarannoilla.

Lokkisaarelaisten väsymätön vuosikausien työ vaateliaan ja monimuotoisen kosteikkolajiston suojelemiseksi kunnostuksen ja hoidon keinoin palkitsee nyt kahlaajamäärissä ja pesivässä linnustossa.

Toivottavaa olisi, että Lokkisaaren mallia ryhdyttäisiin toteuttamaan laajalti pirkanmaalaisilla lintuvesillä, jotka monin paikoin ovat vain kuin varjoja entisajan linturunsaudesta. Aloituspaikaksi voisi suosittaa vaikkapa Hämeenkyrön Sarkkilanjärveä ja Ruoveden Alhonjärveä.

 

Jalohaikaran ja harmaahaikaran voimakkaan levittäytymisen syinä pidetään ilmaston lämpenemisen aiheuttamia suotuisampia oloja sekä sitä, että haikaroiden tarvitsemia kosteikkoja on hävitetty Euroopassa maatalouden tieltä.  Kesän suurin jalohaikaraparvi, yli 40 yksilöä, havaittiin Kotkassa.

Ylöjärvellä kuvaaja seurasi jalohaikaran tehokasta kalastusta: viidessä minuutissa seitsemän iskua ja viisi kalaa.

Vesilahden Kirkkojärvi on myös tärkeä kahlaajien loppukesäinen levähdyspaikka muuton lomassa.  Elokuun 18. päivä Jani Vastamäki laski lahdelta peräti 211 töyhtöhyyppää, 13 tylliä, kuovisirrin ja kaksi suosirriä.

Kuovisirri pesii Siperian tundralla ja pysähtelee syysmuutolla sopiville kahlaajarannoille tankkaamaan kuten suosirrikin, sillä matkaa on vielä paljon Afrikan talvehtimisalueille.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?