Sammaleläin on runsastunut Lempäälän kanavassa – löllyköitä on kanavan reunamilla helminauhana

Sammaleläimiä on havaittu kanavassa. Kuva: Katariina Rannaste

Hyytelösammaleläimet ovat tänä kesänä runsastuneet Lempäälän kanavassa.

– Sammaleläimiä on kanavan reunamilla kuin helminauhana, kuvaili toimitukselle eräs sammaleläimiä havainnut veneilijä.

Suomen Lajitietokeskuksen Laji.fi-sivustolle on tehty useita ilmoituksia sammaeläimistä kanavassa.

Pirkanmaan ELY-keskuksessa tilanne tiedostetaan.

– Viime vuonna Lempäälän kanavan luota havaintoja ei tehty näin runsaslukuisesti. Nyt sammaleläin on sielläkin, vesitalousasiantuntija Anne Mäkynen Pirkanmaan ELY-keskuksesta toteaa.

– Asiasta on informoitu kanavasta vastaavaa Väylävirastoa, mutta ELY-keskuksella ei ole pakkokeinoja käytössä. Voimme vain esittää toiveita, putsauspyynnön, sammaleläinten poistosta, mutta velvoittaa siihen emme voi, Mäkynen kertoo.

ELY-keskus on neuvonut keräämään sammaleläinten yhdyskuntia pois vedestä tai laiturirakenteista mahdollisimman varhaisessa vaiheessa niiden lisääntymisen estämiseksi. Kanavasta niitä ei tavallisten kansalaisten kuitenkaan parane noukkia turvallisuussyistä.

Sammaleläin on vieraslaji, joka leviää voimakkaasti. Anne Mäkysen mukaan muualta Kokemäenjoen vesistöalueelta tai esimerkiksi Näsijärveltä ei ole tiedossa olevia varmoja sammaleläinhavaintoja – vielä.

– Leviäminen on mahdollista aina kun on vesiyhteys. Siksi on tärkeää, että kun veneitä ja verkkoja siirretään vesistöstä toiseen, on niille tehtävä kunnollinen puhdistus, Mäkynen muistuttaa.

 

Lue myös:

Lempäälän ja Vesilahden valloittaneesta sammaleläimestä pyydetään havaintoja etenkin, jos niitä havaitsee kuntarajojen ulkopuolella

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.