Kaisa Markkanen, 85, hoitaa asiat älykännykällä – ”Netti on mahtava maailma”. Ikä ei ole este digioppimiselle

Kaisa Markkanen (vas.) on saanut vinkkejä älykännykän käyttöön Terttu Virtaselta. – Syksyllä otan käyttöön tabletin, Markkanen kertoo.

Lempääläinen Kaisa Markkanen istuu kahvipöydän ääressä kodissaan Ruskea-ahteella ja näyttää älykännykästään pihalta ottamaansa kuvaa. Siinä nököttää tihutöitä pihalla tehnyt rusakko.

– Rusakko pisteli poskeensa aronian taimet. Se syö kaikki taimet, jos niitä on tarjolla, Markkanen kertoo.

Älykännykästä on tullut tärkeä arkinen väline Kaisa Markkaselle. Älykännykän hän sai ensimmäisen kerran käteensä pari vuotta sitten.

– Menin tyttären kanssa puhelinkauppaan. Katselin ihan toisenlaista puhelinta, mutta tytär sanoi, että sinä otat tämän älykännykän.

Kaisa Markkanen on saanut vinkkejä ja neuvoja älykännykän käyttöön sekä tyttäreltään että Terttu Virtaselta, joka on verkosta virtaa-vertaisopettaja.

– Kaisa on kannustava esimerkki kaikille, ikäihmisiä verkon käyttöön opastava Terttu Virtanen sanoo.

– Ikä ei ole mikään este digioppimiselle. Kyllä niitä asioita oppii, kun etenee yksi asia kerrallaan, Markkanen jatkaa.

Hän on syksyllä ottamassa käyttöön tabletin, jolla hän hoitaa jatkossa laskut ja muut raha-asiat.

Terttu Virtasen mukaan vanhempi väki on kiinnostunut oppimaan digilaitteiden käyttöä.  Verkosta virtaa -vertaisopastajat antavat ilmaista opastusta kaikille yli 65-vuotiaille.

– Koska opastajat ovat itsekin eläkeikäisiä, heillä on kärsivällisyyttä opastaa vanhempia ihmisiä. Opastettavina on ollut aivan ummikkoja, joita on opetettu alkeista lähtien.

Opastajien avustuksella on opeteltu sähköistä asiointia, kuten Omakannan ja Kelan palveluiden käyttöä yms.

– Netti on mahtava maailma. Siellä voi katsella YouTube-videoita, kuunnella musiikkia, vaikka mitä, sanoo Kaisa Markkanen, jonka mielestä monet vanhemmat ihmiset ihan suotta pelkäävät tietotekniikkaa.

Lempäälän Eläkkeensaajat ry järjestää kaikille avoimen Verkosta virtaa Elämyspäivän Lempäälän Työväentalolla keskiviikkona 4. syyskuuta  Kahvituksen jälkeen järjestösuunnittelijat Joonas Rentola ja Juha Viitanen kertovat Verkosta virtaa -toiminnasta, jolla pyritään innostamaan eläkeikäisiä tietotekniikan ja netin maailmaan.

Tapahtumassa ovat mukana myös lempääläiset vertaisopastajat Kalevi Paviala ja Terttu Virtanen. Syksyn aikan he pitävät Työväentalolla digiklinikkaa parillisten viikkojen keskiviikkoisin klo 12.00 alkaen.

– Sinne voi tulla kysymään neuvoa ja saamaan opastusta. Siellä voi myös itse kokeilla tabletteja ja todeta itse, miten helppoa netin maailmassa on, Terttu Virtanen sanoo.

Verkosta virtaa Elämyspäivä Lempäälän Työväentalolla keskiviikkona 4. syyskuuta klo 11.30 – 14.30.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.