”Että nuorilla olisi mahdollisimman vähän kynnyksiä arjessa” – Vesilahden nuorisotila Nurkka on 10-vuotias

– Yläasteelta päässeitäkin nuoria käy meitä moikkaamassa Nurkalla. Se on mukavaa, sanovat Riikka Mäki-Pasti (oik.), Kristian Leppänen ja Taina Nokelainen. – Myös vanhemmat saavat käydä täällä, Leppänen muistuttaa. Kuva: Katariina Rannaste

Vesilahden nuorisotoimessa on edessä hieman erilainen syksy. Kuviosta on pois pitkäaikainen liikunta- ja nuorisosihteeri Sari Juuti, joka keväällä siirtyi uusiin tehtäviin Lempäälään. Nuorisotyö on nyt Taina Nokelaisen, Riikka Mäki-Pastin ja Kristian Leppäsen hyppysissä.

Olli Alamäki aloittaa syyskuun alusta kunnan hyvinvointikoordinaattorina. Olli on esimiehemme, mutta hänen painotuksensa on liikunnassa ja hyvinvoinnissa. Nuorisotyö on nyt oma yksikkönsä ja Nurkka on meidän valtakuntaamme, kolmikko naurahtaa.

Riikka Mäki-Pasti aloitti helmikuun alussa uutena vakituisena nuoriso-ohjaajana. Etsivä nuorisotyöntekijä Nokelainen ja vastaava nuoriso-ohjaaja Leppänen ovat nuorille tuttuja kasvoja jo pidemmältä ajalta.

– Kylällä vastaan tulee ala-asteikäisinä tuntemaan oppimiani nuoria auton ratissa, Leppänen hymähtää.

Syksy on Vesilahden nuorisotyössä erilainen senkin takia, että nuorisotila Nurkka täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Kulunutta vuosikymmentä juhlitaan marraskuussa.

– Toivomme silloin paikalle kävijöitä, joille Nurkka on ja on ollut tuttu ja tärkeä paikka, kolmikko esittää.

Nurkalla nuorilla on mahdollisuus viettää mielekästä vapaa-aikaa yhdessä muiden nuorten ja nuoriso-ohjaajien seurassa. Tilat ovat avoinna joka arkipäivä; kello 14 alkaen 7.-luokkalaisille ja sitä vanhemmille nuorille, ja maanantaisin ja perjantaisin kello 12-14 se on varattu 3.-6.luokkalaisille.

– Seiskaluokkalaiset ovat löytäneet paikan. Heitä on paljon joka päivä, Mäki-Pasti sanoo.

– Toissa perjantaina Nurkalla nuoria oli 107, Kristian Leppänen mainitsee.

– Koulu on lähellä, mikä madaltaa kynnystä tulla. Koulunuorisotyötä on myös pyritty tiivistämään entisestään. Pyrimme olemaan paljon yläkoululla välituntisin, ja meillä kolmella on omat kummiluokat seiskalla. Pyrimme siihen, että nuorten on mahdollisimman kiva tulla kouluun, ja että nuorilla olisi mahdollisimman vähän kynnyksiä arjessa, Taina Nokelainen toteaa.

Nurkalla on myös kerhotoimintaa melkein joka päivä.

– Toteutimme yläasteikäisille kyselyn siitä, millaista toimintaa he haluaisivat, ja vastausten pohjalta olemme muovanneet toimintaa. Alkamassa ovat draamapaja sekä kuntosali-, kokki- ja leffakerhot, Leppänen listaa.

Tänä syksynä myös yhteistyötä Kurjen tilan kanssa on tiivistetty. Tilalla vapaaehtoisina työskentelevät eurooppalaisnuoret tulevat Nurkalle kolmena päivänä viikossa.

– Olemme lisäksi mukana organisoimassa torstaina 29. elokuuta Vesilahden yhtenäiskoululla järjestettävää harrastus- ja hyvinvointitapahtumaa. Paljon on kaikkea, kolmikko sanoo.

– Olemme tehneet meidän näköisemme paketin. Ja Sarin ansiota on tämä, mihin on tultu, Leppänen toteaa.

 

Lue myös:

Vesilahdella on uusi nuorisovaltuusto – luotsina Olga Aaltonen

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.