Vuoden kylässä on enemmän työpaikkoja kuin asukkaita ja uutta palloilusalin sisältävää monitoimitaloa rakennetaan talkoilla

Valtakunnallinen Vuoden Kylä on eteläpohjalainen Luoma-ahon kylä Alajärveltä. Kylä on siitä erikoinen tapaus, että kylän alueella on enemmän työpaikkoja kuin kylässä on asukkaita. Tätä selittää paikallinen alumiiniprofiileja valmistava yritys, joka on aloittanut pienestä peltisepän pajasta ja kehittynyt alansa erikoisosaajaksi. Lisäksi Mäkelän Alu Oyn ympärille on kehkeytynyt tarpeellinen yritysten tukiverkosto.

Luoma-aho on myös siitä erikoinen kylä, että sinne on myös rakenteilla uusi kylätalo, johon rahaa kuluu runsaat 800 000 euroa sekä ennennäkemättömän runsaasti talkootyötä. Kylätalo on mitat täyttävän palloilusalin sisältävä monitoimitalo, jonka rahoittavat Alajärven kaupunki ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus. Kuten hinnasta näkee, aivan olennainen osa rakentamista on kyläläisten lupaamissa talkootunneissa. Tällaisillakin alliansseilla voi rakentaa yhteisiä julkisia tiloja!

Pirkanmaan Vuoden Kyläksi valittiin Aitoo, ja tarkemmin sanoen tunnustuksen saajana oli kyläyhdistys AiKa ry. Tunnustus myönnettiin esimerkillisestä tavasta jakaa kyläyhdistyksen toimintavastuita. Kyläyhdistyksen hallituksen lisäksi toiminnasta vastaavat mm. liikunnasta ja ympäristön siisteydestä huolehtivat ryhmät. Lisäksi kylällä on erilaisia pieniä toimintainnovaatioita kuten geokätköjä, tarinoiden tallettamista ja lasten satutunteja. Perinteisen kylätoiminnan puolella kylä on kehittänyt vierasvenesatamaa, uimarantaa ja kyläkeskusta.

Aitoo on siis muutakin kuin Kirkastusjuhlat ja lipputehdas. Aitoossa ihmisten erilaiset inhimot on osattu pajukorin tavoin nivoa yhdeksi kylää eteenpäin vieväksi kokonaisuudeksi. Aitoossa kylätoiminta ei ole harvojen harteilla, vaan kaikki toimivat samaan suuntaan. Näin organisoituna kukaan ei myöskään uuvu yhdistystoimintaan.

Aitoo sai Vuoden Kylä -tunnustuksen vuonna 2002, 17 vuotta sitten. Silloin perusteena oli Aitoon Honkalan esikuvallinen kunnostaminen.

Pirkan Kylät ry on pyrkinyt uudistamaan Vuoden Kylä -tunnustusten jakoa. Korostuksena on, että kyseessä ei ole kilpailu ”Pirkanmaan parhaasta kylästä”. Tunnustuksen saa siitä, että joku kylä on keksinyt jonkun uuden toimintatavan, joka on levitettävissä kaikkien kylien käyttöön. Itse valinnan tekee kylät tunteva asiantuntijaryhmä. Valinta perustuu harkintaan ja keskusteluun, ei mekaaniseen pisteytykseen. Kuka tahansa – yksityishenkilökin – voi tehdä ehdotuksen tunnustuksen saajasta ja ehdotukset ovat voimassa kahden vuoden ajan. Viimemainittu siksi, että saman vuonna voi tulla monia hyviä ehdotuksia ja on sääli ja väärin sivuuttaa niitä, jos sattuukin että seuraavana vuonna tuleekin niitä vähemmän ansioituneempia ehdokkaita.

Tämän lehden levikkialueelta eniten Vuoden Kylä -kuuluisuutta on Rämsööllä. Se on saanut tätä kunniaa moneen kertaan. Ja aiheesta. Mutta kun katsoo Lempäälän ja Vesilahden kyliä, moni muukin kylä olisi huippuvuosinaan ansainnut vastaavan tunnustuksen. Pitää vain valita oikea aika, kertoa kylän ansiot oikealla tavalla ja kirjoittaa ehdotus osaavasti. Tunnustusta ei voi myöntää, ellei sitä ehdoteta.

 

Juha Kuisma

Kirjoittaja on lempääläinen tietokirjailija

 

Lue myös:

 

Sinä senkin stratnikki!

Juha Kuisma: Lempäälä-talo nousee. Kuvitelkaapa jos nostokurkia ei olisi…

 

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.