Hiljaisia hetkiä: Kasvot peilissä

Aamut eivät ole minulle parasta aikaa. Joka aamu päätän mennä illalla aikaisin nukkumaan. Mutta harmillisen usein joudun toteamaan, että aamu on iltaa viisaampi. Pitäisi ottaa opiksi, sillä se keneen aamulla ensimmäisenä väsyneenä törmään, saa tavallisesti kuulla kunniansa: ei kovin hyvältä näytä.

Useimmiten se ensimmäinen on oma peilikuvani, joka katselee minua hiukset harottaen vessan peilistä. Vikaa on ihan varmasti ainakin minussa – tai voihan kylpyhuoneemme peilissäkin olla valmistusvirhe. Mutta jotakin ongelmallista voi olla myös siinä tavassa, jolla itseäni peilistä katselen – onko pakko suorittaa vertailua naistenlehtien elämänmuutosagentteihin ja mainosten reippaisiin sankareihin?

Tavallisia seinäpeilejä syvemmin minuun kuitenkin vaikuttavat kaikki elävät peilit, joita kohtaan. Me olemme toistemme peilejä: toistemme sanoista, ilmeistä, tekemisistä ja sanomatta tai tekemättä jättämisistä muodostamme kuvaa itsestämme, peilaamme hyvyyttämme, huonouttamme ja onnistumisiamme.

Kuinkahan osaisimme olla mahdollisimman vähän vääristäviä peilejä, peilata toisiamme myönteisesti ja kunnioittavasti – mutta totuudenmukaisesti. Tuijottamatta mitättömyyksiin, korostamalla hyvää ja kaunista. Että niihin, jotka peilaavat itseään meistä pelokkaina, voisimme valaa luottamusta. Niiden silmät, jotka pitävät itseään muita parempina, avaisimme toisten vahvuuksien huomaamiseen.

Jospa uskaltaisimme kohdata itsemme näissä elämän peileissä rohkeasti ja joka tilanteessa – asian vaatimalla vakavuudella tai keveydellä. Sillä tosi onnellisia ovat ne, jotka osaavat nauraa myös itselleen.

Turhan harvoin tulen tutkineeksi itseäni kaikkein parhaasta peilistä – Jumalan peilistä. Sieltä katsoo aina ihan sellaisenaan ja omana itsenään arvokas, rakastettu yksilöllinen ihme.
Ehkä iltaihmisenkin päivän voisi alkaa ihanammin, jos puhelimesta päivän työlistan tutkimisen sijasta aloittaisi päivänsä vilkaisemalla Jumalan peiliin. Väsyneenä, ryppyisenä ja vaikka vähän ärtyneenäkin on kaunis sille, joka rakastaa.

 

Heini Mäenpää

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?