Lihan syöntiä ei ole tarvetta lopettaa, sanoo lihanjalostaja – ”Vähentämistä voi miettiä ja suunnata kulutusta lihaan, joka on tuotettu kestävästi”

Laadukas liha kiinnostaa.– Suurin kiinnostus on tällä hetkellä ravintoloilla, mutta myös kaupat on olleet yhteydessä yhteistyön aloittamiseksi. Kiinnostus on ollut jopa odotettua suurempaa, kertoo Asko Männistö.

Lempääläinen Asko Männistö löysi kansainvälisiltä lihamarkkinoilta tuotteita ja palveluja, joita Suomessa ei kukaan tarjonnut. Siitä syntyi idea laadukkaan lihan tuotantoketjusta. Milloin Torpparin lihan toiminta on alkanut?

– Isäni jäätyä eläkkeelle 2014 hänen yrityksensä käytössä ollut 1995 rakannettu pieni tilateurastamo/leikkaamo jäi tyhjilleen. Aloin miettimään, mitä liiketoimintaa olisi tiloissa järkevää jatkaa mahdollisimman pienillä investoinneilla. Toiminta on käynnistynyt vaiheittain viime talven ja kevään aikana. Alkava syksy on ensimmäinen sesonki, jolloin pitäisi päästä toden teolla tekemään töitä.

Mistä liha tulee teille?
– Oma tila tuottaa osan lihasta ja suurin osa lähialueen tuottajilta. Tilallamme on alkuperäistä suomenkarjaa; nautoja ja lampaita.

Käsittelettekö myös riistaa?
– Kyllä. Ensimmäinen riistakausi on juuri aluillaan, joten tuleva syksy ja talvi näyttää, miten paljon riistaa pystymme teurastamaan ja leikkaamaan.

Mistä teillä jalostettua lihaa on saatavilla?
– Tähän mennessä lihaa on ollut saatavana vain Lempäälän ja Tampereen alueen muutamasta ravintolasta. Kuluttajille suunnatut tuotteet olisi tarkoitus saada Lempäälän kauppoihin vielä syksyn aikana. Kiinnostus on ollut jopa odotettua suurempaa.

Mikä liha tai tuote on erityisen kysyttyä nyt?
– Kysytyintä on ollut Lapin härän liha. Meillä härkä on oikeaa härkää, lehmä lehmää ja hieho hiehoa.

Onko kysynnässä tuotekohtaista vaihtelua?
– Tuotekohtaista vaihtelua on paljon. Esimerkiksi paisti ei ole tämän hetken markkinoilla kovinkaan suosittu tuote.

Mitä tuotteita hevosenlihasta tehdään?
– Hevosen lihaa käytetään samaan tapaan kuin nautaa, fileet, paistit, lapapaistit, jauheliha.

Käytätte tender stretch –riiputustekniikkaa ja vaiheittaista ruhojäähdytystä. Mistä näissä on kysymys?
– Kyseisillä menetelmillä pystymme parantamaan lihan syöntilaatua merkittävästi. Hyvä syöntilaatu koostuu mureudesta ja lihan mausta. Monissa pitkät perinteet omaavissa lihantuottajamaissa juuri kyseiset menetelmät vaaditaan syöntilaadultaan parhaan lihan käsittelyssä.

Mitä lihanjalostajana tuumaat vaatimuksista, joiden mukaan lihansyönti tulisi ilmastosyistä lopettaa ja siirtyä kasvisravintoon?
– Lihan syöntiä ei ole tarvetta lopettaa, mutta vähentämistä on varmaan ajankohtaista miettiä ja varsinkin suunnata kulutusta lihaan, joka on tuotettu kestävästi ympäristö ja ilmasto huomioon ottaen.
– Samoin suosittelen siirtymistä lihan käyttöön sellaisenaan eli ilman marinaadeja ja mausteita. Laadukkaasti Suomessa tuotettu ja käsitelty liha on kuin hyvä juusto tai viini, josta on maistettavissa monia eri makuja Suomen puhtaasta luonnosta. Esimerkiksi niityillä ja metsälaitumilla kolme vuotta käyskennelleestä Lapin härän lihasta pystyy maistamaan niittyjen monipuolisen luonnonheinän maun.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.