Moision koululla opiskellaan kiinaa – Gracie muutti Suomeen luonnon ja naisten tasa-arvon innostamana

Suomen luonto lumosi Xiaoqing ”Gracie” Meng-Pitkäsen. – Innostun aina, kun menen metsään. Syksy on suosikkivuodenaikani. Silloin on värikästä ja hieman viileää. Kuva: Katariina Rannaste

Lempäälän Moision koululla on ollut kiinan kielen opetusta vuodesta 2017 alkaen. Tällä hetkellä kiinaa opettaa lempääläinen Xiaoqing ”Gracie” Meng-Pitkänen. Hän ihastui Suomessa luontoon ja naisten tasa-arvoon.

Kerro itsestäsi.

– Olen kotoisin Kiinan lounaisosasta Sichuanin maakunnasta, joka on tunnettu pandoista. Alueella elää paljon pandoja. Etunimeni tarkoittaa jämäkkää pientä bambua. Jämäkkyys kuvaa vanhempieni mielestä luonnettani.

– Toimin Kiinassa englanninopettajana ja kaksi vuotta kiinanopettajana. Pohdin nuorena pitkään, haluanko englanninopettajaksi, sillä se ei ollut haluttu ala Kiinassa. Englanninopettajia on Kiinassa vähän ja siksi valtio tukee opiskelua. Saat enemmän tukea, jos opiskelet englanninopettajaksi. Päädyin valitsemaan alan, sillä ajattelin, että työ avaa kansainvälisiä mahdollisuuksia.

– Valmistuin 19-vuotiaana, ja työskentelin englanninopettajana liki 10 vuotta. Opetin muun muassa suuren autovalmistajan työntekijöiden lapsille englantia.

Miten päädyit Suomeen?

– Vuonna 1997 minusta alkoi tuntua, että haluan ladata akkujani. Rakastin työtäni ja oppilaitani, ja palkka oli hyvä, mutta työhön kuului paljon byrokratiaa. Irtisanouduin ja ajattelin lähteä ulkomaille syventämään englannin kielen taitojani. Ruotsin konsulaatissa työskentelevä veljeni sattui tuolloin matkustamaan Suomeen. Matkan jälkeen hän sanoi minulle, että minun tulisi valita Suomi.

– Hän kertoi Suomen luonnosta ja että Suomi on tasa-arvoinen maa. Otan tasa-arvon vakavasti. Tuohon aikaan Kiinassa miehet valitettavan usein ajattelivat, että he ovat naista korkeammalla, tärkeämpiä.

– Sain hyvän vaikutelman Suomesta ja aloin tutkia suomalaisia opiskeluvaihtoehtoja. Hakuaika oppilaitoksiin oli ehtinyt loppua muualla paitsi Tampereen ammattikorkeakoulussa. Hain bisnespainotteiselle linjalle ja pääsin sisään.

– Opiskelujen jälkeen pääsin matkapuhelimia valmistavalle Nokialle töihin puhelintestaajaksi. Otin vastaan käyttäjäpalautetta ja selvitin, miten sitä voi hyödyntää tuotekehittelyssä. Olin Nokialla ja myöhemmin Microsoftilla 14 vuotta töissä eri tehtävissä, kunnes yhtiö alkoi taloussyistä vähentää työntekijöitä ja minut irtisanottiin vuonna 2016.

– Hiljattain kuulin, että Moision koululle haetaan kiinan opettajaa. Olen pätevä ja minulla oli mahdollisuus, joten tartuin tilaisuuteen. Hienoa, että Lempäälässä on tällaista toimintaa.

Kiinan kielen ryhmässäsi on seitsemän oppilasta neljästä eri perheestä. Minkälaista opetus on?

– Opetusta on kerran viikossa. Oppilaat ovat suomalais-kiinalaisia tai kiinalaisia lapsia. Iältään he ovat noin 6–11-vuotiaita.

– Oppilaillani on mahdollisuus puhua kiinaa päivittäin, muttei välttämättä lukea tai kirjoittaa, joten minun täytyy auttaa heitä paljon siinä. Puhumme, luemme, kirjoitamme ja teemme kuunteluharjoituksia. Oppitunnin aikana tai sen päätteeksi voi olla koe. Se voi olla pieni leikki tai esitys, jolla testaan heidän oppimistaan.

– Haluan rohkaista lapsia opiskelemaan kiinaa, sillä kielen avulla heille voi avautua aivan uusi ympäristö ja kulttuuri ja enemmän tulevaisuuden mahdollisuuksia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?