231 suurituloista sai pimittää verotietonsa – Verohallinto astui miinaan. Edessä hakemuskaaos tai pelisääntöjen muutos

Noin 70 suurituloista on vastustanut Talouselämä-lehden mukaan verotustietojensa luovuttamista tiedotusvälineille.
Verohallinto on hyväksynyt hakemukset eivätkä tiedotusvälineet saa verottajalta suoraan tietoja näiden henkilöiden tuloista.

Verottaja perustelee päätöstä uudella tietosuojalailla. – Perusteet ovat olleet taloudellisia tai sosiaalisia tai henkilön terveyteen tai turvallisuuteen liittyviä asioita, kertoi Verohallinnon ylitarkastaja Noora Kontro Talouselämälle.

Kaikki verotustiedot ovat kuitenkin yhä julkisia. Niitä voi kuka tahansa tutkia verotoimistossa. Medialle toimitettavat listat koskevat yli 100 000 euroa vuodessa tienanneita.
Enää tietojen julkistamista ei voi vastustaa, sillä viimeinen päivä hakemuksen jättämiseen oli maanantaina.

Verohallinnon päätöksestä on ensi vuonna seurauksena melkoinen hässäkkä. Päätöksen myötä verohallinnon rattaat pysähtyvät 2020 tietojen pimittämistä vaativien hakemustulvaan.
Kuka tahansa, jolla on yli 100 000 euron tulot, keksii taloudellisen, sosiaalisen, terveydellisen tai turvallisuuteen liittyvän syyn tietojen salaamiseen.

Tulotiedot ovat Suomessa julkisia – periaatteessa. Verotietoja voi käydä katsomassa verotoimistojen päätteiltä, mutta kukapa kansalainen sinne kerkiää eivät kaikki sinne mahtuisikaan.
Suurituloisimpien tuloista ei ole tietoja lainkaan saatavilla, sillä rahat pyöritellään osakeyhtiöiden kautta.

Päivitys 4.11.

Verottaja on piilottanut hakemuksesta 231 kovatuloisen nimet median luettolosta. Verottaja hyväksyi myös hakemukset, jotka jätettiin määräpäivän jälkeen.

Tarkoittaako tämä sitä, että jatkossa verottajan ilmoittamat määräpäivät ovat vain ohjeellisia?

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?