Kovimmat veronmaksajat pitäisi nostaa listojen kärkeen – Näin verotiedoista syntyisi valtakunnallinen kunniataulukko

Tulojen sijaan verottajan pitäisi panna listoissa ykkössijalle maksetut verot.  Tämä korostaisi sitä, että jokainen veronmaksaja on yhteiskunnalle tärkeä henkilö.

Nyt ykkösenä ja puheenaiheena ovat henkilön tulot. Paljon kiinnostavampaa olisi, jos koottaisiin lista maksettujen verojen mukaan. Silloin verotiedoista syntyisi ikään kuin valtakunnallinen ja maakunnallinen kunniataulukko.

Kun kärkenä olisivat maksetut verot, mielikuvat ja puheenaiheet muuttaisivat heti muotoaan. Puhe kääntyisi yhteiseen hyvään ja sen kertymiseen. Sen sijaan nyt keskustellaan yksilöiden suurista tai pienistä tuloista.

Olisiko valtionhallinnolla kykyä ajatuksen tasolla merkittävään mutta käytännön tasolla yksinkertaiseen muutokseen?  Verot ensin.

Ainakaan viimeisten käänteiden perusteella se ei näytä kovinkaan mahdolliselta.

Valtiovalta on vuosi vuodelta hankaloittanut verotietojen saamista. Medialle toimitettavan lista kattaa yli 100 000 euroa ansaitsevat vaan ei enää edes kaikkia heistä.

Verottajan viimeisimmän päätöksen mukaan  kovatuloinen voi säälittäviksi verrattavista syistä anoa tulojensa piilottamista. Tällaisia anomuksia jätettiin 231 ja verottaja hyväksyi ne kaikki, myös määräajan jälkeen lähetetyt.

Jokaisella kansalaisella on periaattessa oikeus päästä verotiedon äärelle – käytännössä ei. Verotoimistossa Tampereella on kuusi näyttöpäätettä, joilla kansa voi tutkiskella verotietoja. Avoimuutta parhaimillaan.

Ennen oltiin toisessa ääripäässä. Järjestöt julkaisivat paikallisia verokalentereita, joita myytiin kaupoissa ja kioskeissa. Sieltä löytyivät kaikkien paikkakunnan ihmisten tulot ja verot. Silloin oli takuulla ikävää löytää nimensä häntäpaikalta tai sen tuntumasta.

Hienoa, että veroja pääsevät jatkossa maksamaan myös Portugalissa golffaavat vuorineuvoksemme. Keskon entinen pääjohtaja Matti Halmesmäki ei vielä maksanut lainkaan veroja 600 000 euron vuosieläkkeestään. Rautaruukin entinen toimitusjohtaja Sakari Tamminen maksoi saamastaan yli 600 000 euron tulosta Suomeen veroja noin neljä prosenttia, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Suomi on sanonut irti nollaveron yksityisalan työeläkkeille ja lisäeläkkeille mahdollistaneen verosopimuksen, joten nämäkin herrat muiden kera liittyvät veronmaksajiin.

Nostetaan peukkua jokaiselle veronmaksajalle, isolle ja pienelle. Yhteiskuntamme rattaat pyörivät verovaroin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?