Numero 46 ja selässä Luoto: Uran ensimmäisessä NHL-pelissä Joona Luodolle upea voitto ja kahdeksan minuuttia peliaikaa – liveseurannassa näkee hetki hetkeltä pelin kulun, miten Luodolla sujui

Joona Luoto antaa haastattelua ennen ensimmäistä NHL-peliään. Kuva: kuvakaappaus Jets TV:n lähetyksestä.

SEURANTA WINNIPEG JETS – VANCOUVER CANUCKS 

LUE MYÖS:

Kolumni: Lempäälän lukiosta kiekkohulluun Kanadaan – Joona Luodon tarina noususta NHL-pelaajaksi antaa jokaiselle juniorille uutta toivonkipinää

Mitä yöllä oikein tapahtui NHL:ssä? Joona Luoto pääsi ensimmäisenä kiittämään maalivahtia hienosta voitosta – koonti Luodon avauspelistä

Kolmannessa erässä Luoto pelasi neljä vaihtoa, peliaikaa hieman noin kaksi minuuttia. Kokonaispeliaika 8.43, tilastoissa yksi taklaus. Ottelu ja liveseuranta on nyt päättynyt.

Jets voittaa 4-1, Joona Luoto saa heti voittotilinsä auki NHL:ssä. Luodon pelin viimeinen vaihto aivan pelin lopussa, ja Luoto on jäällä pelin loppuessa. Luoto ehti ensimmäisenä onnittelemaan maalivahti Hellebyuckia voitosta.

Jets ottaa Luodon ketjun kehiin 4-1-maalin jälkeen, lyhyt vaihto ja uudet miehet aloituksen jälkeen kehiin. Minuutti aikaa.

4-1 Jetsille, tyhjään maaliin. Canucks menettää kiekon omalla alueella, ja Jetsin pelaajat pääsevät leikittelemään kiekon maaliin ajassa 58.15. Maalintekijä Adam Lowry.

Jäljellä 2.20 ja Canucks ottaa maalivahdin pois maalilta ja lähtee loppukiriin kuudella kenttäpelaajalla.

3-1 Jetsille. Kyle Connor karkaa läpiajoon ja tekee upean maalin ajassa 53.35. Juuri ennen maalia Jets-maalivahti Connor Hellebuyck tehnyt päivän upeimman torjunnan.

Luodon kahdeksas vaihto, peliaikaa tulee kun peli siirtyy viimeiselle kympille. Canucks saa vaarallisen vastaiskun, mutta takaiskumaalia ei synny Luodon ollessa kentällä.

Luoto taas irti! Yhdeksän minuuttia pelattu kolmatta, ja Luodon ketju pitkästä aikaa jäälle. Luodolta terävää karvausta syvällä ja pari puolikasta riistoa ja Canucksin hyökkäykseenlähdön viivytystä.

Ainakin väliaikaisia ketjumuutoksia Jetsillä: Luodon ketjun toinen laituri Logan Shaw pelaa kolmosketjussa, mutta Luodon ketjulle ei ole kertynyt vaihtoja pitkään aikaan.

3. erä alkaa, ja parin minuutin jälkeen Jets pääsee ylivoimalle, kolmas kertä tässä pelissä.

Kaksi erää pelattu, toisessa erässä alkoi tapahtumaan myös maalien muodossa: kolme maalia, Jets johtaa 2-1 ennen kolmatta. Joona Luodon peliaika jäi 1.46 minuuttiin. Vaihtoja kaksi, molemmat erän avauskympillä. Erän toisella puoliskolla kolme jäähyä jättivät Luodon ilman peliaikaa.

2-1 Winnipeg Jets siirtyy johtoon ajassa 36.54. Toinen riparimaali, Marc Scheifele laittaa limpun sisään Kyle Connorin laukauksen jälkeen. Patrik Laine mukana maaliin johtaneessa hyökkäyksessä.

2. erää jäljellä neljä minuuttia, Jets tappoi alivoiman. Luodolla pitkä pätkä ilman peliaikaa, myöskään alivoimalla hän ei käynyt jäällä.

1-1 ylivoimalla. Toinen peräkkäinen ylivoima tuo tulosta, kun Jack Roslovic nousee röyhkeästi maalille ja lyö oman irtokiekkonsa maaliin. Pelattu 31.54.

Ensimmäinen ylivoima ei tuota Jetsille muuta kuin pari komeaa ohivetoa, mutta joukkue pääsee heti uudestaan ylivoimalle Canucksin jouduttua rikkomaan. Luodolle siis tulossa pidempi paussi ylivoimien vuoksi.

Luodon ketju jäälle maalin jäälle, Luodolle ensimmäinen taklaus, tai ainakin puolittainen sellainen. Pian Jets pääsee myös pelin ensimmäiselle ylivoimalle, Luodolle tuskinpa luvassa yv-aikaa.

0-1, avausmaali Vancouver Canucksille ajassa 26.53. J.T. Miller unohdettu yksin maalin eteen, melko helppo työ ohjata kiekko Troy Strecherin kovasta syötöstä maaliin.

2. erä alkanut, viisi minuuttia pelattu ja Luoto korkannut erän. Patrik Laineen ketjulla alkuerästä hyvää painetta, ja alku terävämpi Jetsillä kuin avauserässä.

Avauserä pelattu, peli yhä 0-0. Ei maaleja, ei jäähyjä. Canucks hieman niskanpäällä ensimmäisessä erässä. Luodon peliaika 4.43 minuuttia, ei laukauksia. Ketju ei päässyt hyödyntämään vastustajan päässä rouhimista, vaan joutui paljon puolustamaan. Nyt erätauko, palataan 2. erän alussa.

17. minuutti käynnissä ja Luodon ketjun kehiin. Ketju jää pahasti jalkoihin omassa päässä ja vaihdosta tulee pitkä ja pohkeita hyödyttävä. Reilu minuutin vyörytys Jets-päässä, eikä vaihtoon pääse. Luoto puolustaa laadukkaasti omaa paikkaansa, ja Canucks joutuu kierrätäämään kiekkoa, kun vetopaikkaa ei löydy.

14 minuutia pelattu, 3. vaihto Luodon ketjulle. Kolmikko jää pahasti pyörimään omissa, mutta Canucks ei saa kunnon maalipaikkaa. Peli 0-0, paremmat yksittäiset paikat Jetsillä tähän mennessä.

7.30 pelattu, Luodon ketjulle toinen vaihto. Pieni pyöritys Canucks-päätyyn, mutta samalla pitkä kiekko ja aloitus omaan päähän. Ketjukaveri Gustfassonilla kohtuullinen vetopaikka.

n. 2.30 pelattu, Luodolle avausvaihto NHL:ssä, numero 46 luistelee jäällä! Ei suuria tapahtumia, avausvaihto kunnialla suoritettu. Viaplayn lähetys tosin pätkii toimittajalla, riippunee verkkoyhteydestä.

Klo 03.08: Avauskiekko pudotettu, heti Canuckin pitkä kiekko. Nyt alkaa liveseuranta minuuttien mukaan, ei kellonajan.

Klo 03.04: Twitteriä selatessa huomaa, että Luoto toivotettu perinteisellä tavalla mukaan NHL:ään. Ensimmäistä peliä pelaava pelaaja päästetään usein yksin luistelemaan ensimmäinen kierros jäällä alkulämmittelyissä, ikään kuin tervehtimään yleisöä, ja vasta sen jälkeen muu joukkue saapuu jäälle, kuten Jetsin Twitter-tilin video alla todistaa.

Klo 03.00: Toimittaja herännyt ja viralliset kokoonpanot silmien eteen. Vahvistetaan Luodon pelipaikka: Jetsin nelosketjun vasen laita. Kuten harjoituksissa, Luodon kanssa hyökääysketjun muodostavat David Gustafsson ja Logan Shaw.

Ennen peliä:

Mistä ottelun voi katsoa?

Suomessa NHL-sarjan tv-oikeudet omistaa Viasat. Ottelua voi seurata Viasatin ja Viaplayn maksullisten palveluiden kautta.

Milloin ottelu alkaa?

Noin kello 03 aamuyöstä lauantaina Suomen aikaa. Paikallista aikaa klo 19 Winnipegissä.

Lähtökohdat otteluun?

Kotijoukkue Jets, jossa pelaavat suomalaiset Joona Luoto ja Patrik Laine, on läntisessä konferenssissa sijalla kymmenen, ja pudotuspeliviivan huonommalla puolella. Edellisestä viidestä pelistä Jetsillä kolme voittoa ja kaksi tappiota. Vancover Canucks on läntisessä konferenssissa sijalla neljä ja pudotuspeliviivan paremmalla puolella. Edelliseen viiteen peliin kaksi voittoa ja kolme häviötä. Joukkueet eivät ole vielä tällä kaudella kohdanneet.

Parhaat pistemiehet: Jetsillä Mark Scheifele (5+10=15), Nicolaj Ehlers (7+7=14) ja Patrik Laine (3+11=14). Canucksilla Elias Pettersson (6+15=21), J.T. Miller (7+10=17) ja Brock Boeser (7+9=16)

Joona Luodon kommentit ennen pelin alkua

Luoto pelaa Jetsin nelosketjussa numerolla 46. Näin Luoto kommentoi ennen ottelua (Twitter-video haastattelusta alla):

– Olen erittäin innostunut ja jännittynyt pelistä. Tämän eteen olen tehnyt paljon töitä. Alkukauteni AHL:ssä oli hyvä, sain sieltä hyvää oppia. Se, että NHL:ssä on Patrik Laine, auttaa paljon, saa puhua suomea toiselle.

Jetsin päävalmentaja Paul Maurice kommentoi Luodon nostamista mukaan Jetsin verkkosivuilla näin:

– Tarvitsimme hänen pelipaikkansa pelaajaa, ja hän teki minuun ison vaikutuksen harjoitusleirillä. Leiristä ei ole kovin kauaa aikaa, ja haluan nähdä, kuinka hän pystyy tekemään samoja juttuja NHL:ssä.

 

Edit. Jutun otsikkoa päivitetty klo 05.57. Päivitetty otsikko liveseurannan päätyttyä.
Edit. 9.11. klo 6.55. Päivitetty Luodon peliaika, joka oli 8.43, ei 8.13.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?