Influenssarokotuksen otti viime vuonna 2 000 ihmistä, ja odottamaan voi joutua nytkin – ”Slipoveria tai henkseleitä ei kannata laittaa päälle”

Sairaanhoitaja Sanna Salonen ja terveydenhoitaja Marjaana Kauranen ovat yksi rokotuksia antava työpari tänä vuonna. – Rokote kannattaa ottaa myös, jos lähipiirissä on pieniä lapsia, yli 65-vuotiaita tai esimerkiksi syöpää sairastavia, joiden vastustuskyky on heikentynyt, he toteavat. Kuva: Katariina Rannaste

Lasten nenäsumuterokotteet loppuivat kesken viime vuonna. Nyt ei saman pitäisi tapahtua.

– Viime vuonna ensimmäisen iltapäivän aikana kävi 800 ihmistä rokotettavana. Oli se aikamoinen hulabaloo, naurahtaa Lempäälän terveysaseman sairaanhoitaja Sanna Salonen.

Kiireiset ajat ovat kohta jälleen edessä, sillä vuotuiset influenssarokotuspäivät järjestetään Lempäälän keskustan ja Kuljun terveysasemilla 27.11. ja 4.12. Viime vuonna maksuttoman kausi-influenssarokotuksen kävi kahden päivän aikana ottamassa noin 2 000 ihmistä. Odotusajat voivat olla siksi pitkiä.

– Aloitamme iltapäivällä kello kahden aikaan, ja yleensä kahdesta neljään on kiireisintä. Toinen päivä on perinteisesti ollut hiljaisempi. Viime vuonna kello viiden maissa asiakas pääsi kävelemään suoraan huoneeseen, terveydenhoitaja Marjaana Kauranen vinkkaa tänä vuonna rokotukseen tuleville.

Rokotusta jouduttaa myös, kun ulkovaatteet riisuu valmiiksi päältään.

– Vaatteiden olisi lisäksi hyvä olla löysiä. Slipoveria tai henkseleitä ei kannata laittaa tuolloin päälle. Meillä ei ole kiire, mutta kannattaa muistaa, että ihmiset odottavat, Sanna Salonen toteaa.

– Lisäksi Kela-kortti tulee ottaa mukaan, Kauranen huomauttaa.

2–6-vuotiaille lapsille nenäsumutteena annettavat influenssarokotteet loppuivat viime vuonna kesken. Tänä vuonna kaksikko arvioi niiden riittävän.

Rokote kannattaa Salosen ja Kaurasen mukaan ottaa, vaikka sitten pistoksena.

– Influenssa on pahimmillaan vakava sairaus. Suoja oli viime vuonna kohtalainen influenssa A:ta vastaan. Vaikka rokote ei aina osu nappiin, se on paras, mikä meillä on, Marjaana Kauranen muistuttaa.

Koska influenssa on niin yleinen, vähemmälläkin suojateholla on suuri merkitys yksilön ja väestön näkökulmasta.

– Rokotteen ottamalla suojaa paitsi itsensä myös toiset ihmiset, Sanna Salonen sanoo.

 

Lue myös:

Osaatko toimia sydänpysähdyksen sattuessa? – ”Puhallus ei ole niin merkittävä kuin painallus”, sairaanhoitaja Aki Mäkelä neuvoo