Taas käymme joulun viettohon…

Vuorotyöläisen joulu on joka vuosi arvoitus. Arvoitus se on aina siihen saakka, kunnes työvuorolistat julkaistaan. Vuorotyöläinen tekee työtä, kun on työn aika – oli pyhä tai arki.
Ammattiryhmiä, jotka eivät enää automaattisesti lepopäiväänsä kalenteripyhien mukaan pyhitä, on tänä päivänä aika paljon. Kauppojen ja ravintoloiden aukioloaikojen vapauduttua on henkilökunta töissä vuoden ympäri. Samoin valvovat perinteiset vuorotyöläiset; poliisi, pelastus sekä sairaanhoito ja liikenne kansalaisen lomanviettoa. Kun majoitusliikkeet tahi ravintolat eivät enää sulje oviaan edes jouluaatoksi, tarkoittaa se yhä suurempaa osaa työväestöstä, joka työskentelee läpi pyhien.

Oma puolisoni viettää tulevan joulun taivaalla. Lentäjänä hän (ja perhe) on tottunut siihen, ettei koskaan voi olla varma missä joulu vietetään ja pääseekö jouluna ylipäätään kotiin. Meillä, kuten niin monella muulla ilmailuperheellä joulu ja juhlapäivät joustavat työvuorojen mukaan. Yhteiset perhevapaat ovat ylipäätään harvinaista luksusta, joten sellaisen sattuessa kohdalle tulee arjestakin pyhä.

Joulu on edelleen juhlista se kaikkein tärkein. Työvuorosuunnittelija on joulun alla paljon vartijana. Hyvä suunnittelija tietää kuka on vapaaehtoisesti töissä, sekä sen kenellä kotona on pienet lapset ja perhejoulu arvokkain itselle toivottava lahja. On päivänselvää, että kaikki eivät voi saada haluamaansa, vaan tänäkin jouluna monessa perheessä joulua vietetään joustavan aikataulun mukaan, miten vanhemmat onnistuvatkaan vapaapäivänsä saamaan.

Kun joulun aikaan kohtaamme teillä ja turuilla, muistetaan olla kiitollisia ja arvostavia niitä kohtaan, jotka työtä tuolloin tekevät. Ollaan ystävällisiä ja arvostetaan sitä, että juuri he ovat sinäkin päivänä työnsä ääressä, jotta me palvelumme saamme.

Ystävällisyys ja toisen kunnioittaminen ei maksa meille kenellekään rahaa. Ystävällinen kohtaaminen, toisen ihmisen arvostaminen ja häive inhimillisyyttä maksaa vain pienen vaivan, mutta palkaksi se antaa hyvän mielen ja hetken inhimillisyyttä tässä nykyisin niin kovien arvojen maailmassa. Ollaan pehmeitä ihan luvan kanssa edes yhden kerran vuodessa.

Rauhallista Joulun odotusta ja iloista Joulun aikaa itse kullekin!

 

MARJA AALTO

Kirjoittaja on tuore lempääläinen, kahden äiti ja yhden puoliso. Alueellisen lentoliikenteen kehittämisen airut, kotikenttäedun puolestapuhuja
sekä kerosiinista riippuvainen humaani.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?