Uusi vuosi, uudet lupaukset

Vielä ei näy Kapteenienkatua Hakkarissa, vaikka jäähallille vievän Urheilukadun osa päätettiinkin nimetään uudestaan kiekkokapteenien kunniaksi. Kuva: Lempäälän kunta

Mörkö eli Marko Anttila kunnostautui Suomen kultamitalijoukkueen kapteenina viime toukokuussa käydyissä jääkiekon maailmanmestaruuskisoissa.

Lähes yhtä hyvin viime huhtikuussa menestyneen naisjoukkueen kipparina kunnostautui niin ikään lempääläläinen huippu-urheilija, Jenni Hiirikoski.

Kotikunta ei muistanut tähtipelaajiaan omakotitaloilla tai tonteilla. Mutta jotakin kuitenkin tuli. Henkilökohtaisten stipendien ja urheilijoiden nimeä kantavan nuorten urheilijoiden nimikkorahaston perustamisen lisäksi kunta lupasi viime kesänä nimetä Urheilukadulta jäähallin paikoitusalueelle erkanevan kadunpätkän Kapteenienkaduksi.

Joulunpyhien välinen kinkunsulatuskävely todisti, ettei ainakaan vielä ole uutta kadunnimikylttiä risteykseen ilmestynyt. Tolppia tarkoitusta varten olisi kolmekin ja lisäksi kaksi lyhtypylvästä. Viittaa ei ole sen paremmin jäähallin parkkipaikallakaan kuin   Tampereentien ja Urheilukadun liittymässä, jossa on jäähallista kertova kyltti.

Hitaita ovat herrojen kiireet. Uuden kadunnimen virallistaminen ja siten kyltinkin ripustaminen jäi odottamaan aikoja parempia eli Hakkarin liikunta-alueen ja koulun asemakaavan ja asemakaavan muutoksen valmistumista.

Lempäälän kunnanvaltuuston viime marraskuussa hyväksymässä vuoden 2020 kaavoitusohjelmassa Hakkarin koulun ja liikunta-alueen kaava ei kuuluu ns. ”parhaaseen A-ryhmään” – vuoden 2020 aikana kaikissa tilanteissa eteenpäin vietäviin kaavoihin – vaan ryhmä B:hen – resurssien salliessa eteenpäin vietäviin.

Monetkohan MM-kisat ehtivät kulua ennen kuin kyltti paikoilleen Lempäälässä saadaan? Tiellehän sinänsä ei tarvitse tehdä muuta – tai ehkä sittenkin. Kapteenienkatu ja siitä kertova viitta saisi hivenen enemmän huomiota osakseen, jos katuosuus alkaisikin hulppeasti kauempaa jo Tampereentien ja Urheilukadun liittymästä ja jatkuisi jäähallille asti.

 

Vuosi tai parikin sinne tai tänne ei kadun nimeämisessä ole isokaan asia, mutta uimahalli on. Sitä on odotettu Lempäälässä nyt jo vuosikymmeniä. Sammaleläimiä tulee ja menee, uimahallia vain ei näy.

Vai kuuluuko jo loiske? Loppuvuodesta 2019 kuntalaiset saivat ilouutisen. Kunta ja Ideapark ovat perustamassa uimahalliyhtiötä. Uimahallille on tarkoitus hakea ulkopuolinen toimija. Rakentaminen pitäisi aloittaa vuoden 2021 loppuun mennessä.

Firman perustaminen, toimintasuunnitelman ja -strategian laatiminen ovat tietysti ennakkoedellytykset sille, että Lempäälässä joskus uimahallissa polskittaisiin. Täytyy kuitenkin muistaa, ettei kuntalaista niinkään kiinnostaa se, miten uimahallia hallinnoidaan, vaan se koska hallissa voi uida ja paljonko lippu maksaa.

Hankkeesta on tiedotettu, mutta litraakaan kloorattua uimavettä ei ole vielä Sukarin luolastoon saatu.

Lempäälän kunta on vuosien mittaan monta monituista kertaa aiemminkin kertonut, että hanke on ”nytkähtänyt eteenpäin”. Uimahallin paikkaa on muun muassa konsulttivetoisesti suunniteltu useaan otteeseen jo ennen kauppakeskus-yhteistyökuviotakin. Silloin Hakkari nähtiin otollisimpana sijoituspaikkana. Kuntalaiset ovat saaneet ”aasinkorvankutkuttelua”, ja erilaisista vuosien mittaan käytetyistä suunnittelumäärärahoista on kertynyt jo melkoinen summa.

Monivaiheinen hanke on ollut jo niin pitkään vireillä, että Lempäälän kunta on tullut suorittaneeksi kuivaharjoitteluna uimahallisuunnittelun uimamaisteritutkinnon.

Lempäälässä rakennetaan paljon, ja resurssit ovat tunnetusti rajalliset, mutta kun jotain luvataan, toivottavasti lupaukset myös pidetään niin, että ne säällisessä ajassa myös toteutuvat – muuttuvat tässä tapauksessa tienviitoiksi ja halliksi, jota kuntalaiset ovat toivoneet.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?