Vesilahden kunnanvaltuusto päätti yhteisyrityksen perustamisesta Lempäälän Lämpö Oy:n kanssa – Yhtiö rakentaa kaasuputken Vesilahteen nousevasta biokaasulaitoksesta Lempäälän Lämmölle

Katso LVS:n suoran lähetyksen tallenne Vesilahden kunnanvaltuuston kokouksesta, jossa valtuusto päättää uraa uurtavan  yhteisyrityksen perustamisesta Lempäälän Lämpö Oy:n kanssa. Suunnitelman mukaan yhteisyritys rakentaa kaasuputken Vesilahteen nousevasta biokaasulaitoksesta Lempäälään.

Tulevan biokaasulaitoksen tuottama biometaani siirretään ja myydään Lempäälän Lämmölle korvaamaan maakaasua. Kaasun siirtoa varten rakennetaan matalapaineinen kaasun siirtolinja Lempäälän kanavalle, jossa se liittyy Lempäälän nykyiseen kaasun paikallisjakeluverkkoon.

Vesilahden kunta antaa yhteisyritykselle 380 000 euron lainatakauksen, joka on suhteessa yhteisyrityksen omistussuhteeseen. Takauksen vastavakuudeksi hyväksytään kiinnitysvakuus. Yrityksen on tarkoitus hakea rahoitusta Kuntarahoitukselta.

Vesilahteen suunnittelun biokaasulaitoksen rakentaa Vesilahti-Lempäälän Biopower Oy, joka on 100 prosenttisesti vesilahtelaisen Doranova Oy:n omistama yhtiö. Tuleva laitos on suunniteltu Vesilahden ja Lempäälän kuntien rajamaastoon Hailianmäkeen Perä-Pietilän tilalle. Laitosalueen koko olisi 3,8 hehtaaria.

Laitoksessa käsitellään biojätteistä, elintarviketeollisuuden sivuvirroista ja maatalouden biomassoista biokaasua ja mädätejäännöstä. Biokaasu puhdistetaan biometaaniksi ja mädätejäännös hyödynnetään paikallisesti peltolannoitteena.

Täydellä kapasiteetilla toimiessaan laitos tuottaa 16,5 gigawattituntia vastaavan määrän energiaa. Hankkeen kustannusarvio on 6,57 miljoonaa euroa. Hanke on saanut työ- ja elinkeinoministeriöltä 1,7 miljoonan euron energiatukipäätöksen.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?