Uraa uurtava kaasuputki

Vesilahden kunnanvaltuusto teki ison tulevaisuuden päätöksen maanantai-illan kokouksessaan.

Valtuusto päätti, että kunta perustaa Lempäälän Lämmön kanssa yhteisyrityksen, joka rakentaa kaasuputken Vesilahden nousevasta biokaasulaitoksesta Lempäälän Lämmön kaasuverkostoon. Biokaasulla korvataan tuontimaakaasua.

Tulevan biokaasulaitoksen rakentaa Vesilahti-Lempäälän Biopower Oy, joka on vesilahtelaisen Doranova Oy:n 100 prosenttisesti omistama yhtiö.

Tuotantolaitos on tarkoitus rakentaa kuntarajan tuntumaan, Perä-Pietilän tilalle, jonka Vesilahden kunta hankkii omaisuudekseen. Kunta puolestaan vuokraisi tontin tulevalle biokaasulaitokselle.
Biokaasun valmistukseen käytetään maatalouden biomassoja, elintarviketeollisuuden sivuvirtoja ja biojätteitä. Laitos puhdistaa biokaasun biometaaniksi. Tuotannosta jäljelle jäävä mädätejäännös hyödynnetään paikallisesti peltolannoitteena.

Vesilahden kunnanvaltuusto päätti antaa yhteisyrityksen 380 000 euron lainalle omavelkaisen lainatakauksen. Takauksen ehtona on vastavakuus. Lisäksi päätös edellyttää, että Lempäälän Lämpö lähtee yhteisyritykseen 50/50 -osuudella. Samoin edellytetään sopimusta, jossa määritellään Lempäälän Lämmön ostaman kaasun minimimäärä.

Yhteenvetona loistava hanke, joka tuo Vesilahteen tuloja, työpaikkoja ja kirkastaa kuntakuvaa. Biokaasun tuotanto ja käyttö tukee molempien kuntien hinku-tavoitteita eli pyrkimyksiä hiilineutraaleiksi kunniksi.

On päivänselvää, että toteutuessaan yhteisyritys on merkittävä päänavaus kohti energian tuotannon tulevaisuutta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?