Vartija seurasi vaateliikkeessä asioineita romaneja – Liike maksaa korvauksen syrjinnästä ja kouluttaa henkilöstöään

Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto tiedottaa Lempäälän Ideaparkissa sattuneesta syrjintätapauksesta.

Tapaus sattui viime vuonna loppukesästä, kun vartija kutsuttiin seuraamaan romanipariskuntaa heidän asioidessaan yhdessä Ideaparkin vaatekaupoista.

Myyjän mukaan liikkeellä oli ohjeistus seurata kaikkia romaniasiakkaita, mutta vaateliikkeen johto kiisti kyseisen ohjeistuksen. Vaateliike on kuitenkin luvannut maksaa 1 500 euron hyvityksen molemmalle asiakkaalle. Lisäksi liike on yhdenvertaisuusvaltuutetun edistämässä sovinnossa sitoutunut kouluttamaan henkilökuntaansa, jottei vastaavaa tapahtuisi jatkossa.

Myös liikekeskus Ideapark ottaa asian käsittelyyn.

– Sovinto osoittaa, miten tärkeää on puuttua romaneihin kohdistuvaan syrjintään arkielämässä. Kyseinen vaateliike ja kauppakeskus ovat olleet yhteistyöhaluisia ja osoittaneet vastuunkantoa tilanteen ratkaisemiseksi, valtuutetun sijaisena toimiva toimistopäällikkö Rainer Hiltunen sanoo.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu korostaa syrjintälainsäädännön merkitystä romaneihin kohdistuvan syrjinnän kitkemiseksi ja syrjinnän uhrien perusoikeuksien toteuttamiseksi.

– Syrjintä vaikuttaa romanien yleiseen turvallisuudentunteeseen ja luottamukseen viranomaisiin. On tärkeä osoittaa, että sekä viranomaiset että muut toimijat tukevat käytännön toimilla romanien oikeuksien toteutumista, Hiltunen jatkaa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?