Tekijät vähenevät – Jäljelle jäävien työkuorma on musertava

Työmäärä lisääntyy, tekijät vähenevät, jäljelle jäävät kokevat musertuvansa työtaakan alle. Mistä ammatista mahtaa olla kysymys?

Moni voi arvatenkin allekirjoittaa saman kokemuksen, mutta oikea vastaus tässä tapauksessa on poliisi.

Poliisin jäsenkyselyssä paljastui, että 60 prosenttia vastannesita kokee työhyvinvoinnin heikentyneen. Syynä ovat jatkuvat kiire ja henkilöstövajaus, mikä aiheutta kovaa kuormitusta.

Kentällä toimivista poliiseista seitsemän kymmenestä on kokenut fyysistä väkivaltaa työssään. Poliisin ”asiakkaat” ovat entistä aggressiivisempia ja tehtävät vaativampia, selvitys kertoo.

Resurssien ja ajanpuutteen takia moni kokee riittämättömyyden tunnetta. Selvityksestä käy ilmi, että työmoraali on koetuksella. Yli puolet kaikista vastaajista kokee turhautumisen tunnetta säännöllisesti.

Samankaltaisia viestejä kuuluu hoitoalalta, jolle on entistä vaikeampi saada tekijöitä.

Julkisella puolella poetaan yhtä aikaa työvoima- ja resurssipulaa. Suuria muutoksia kohti parempaan ei ole näköpiirissä, sillä valtion talouden tilanne ei ole paranemassa vaan pikemminkin heikkenemässä.

Yksityisellä puolella työvoimapulaa on muun muassa rakennusalan monissa tehtävissä. Syyksi epäillään alan kausiluonteisuutta.

Yhtä lailla tekijöitä tarvittaisiin lisää metallialle. Syynä työvoimapulaan on muun muassa työntekijän haluttomuus muuttaa työn perässä. Eniten paikkoja on avoinna pääkaupunkiseudulla, missä asumisen kustannukset ovat järkyttävän korkeat.

Etätyön mahdollisuutta käytetään aivan liian vähän. Nyt väki pakkautuu pakkautuu kasvukeskuksiin, mikä käy lopulta yhteiskunnalle kalliiksi.

Kaikkiin ammatteihin etätyö ei toki sovellu. Betonia ei voi raudoittaa etänä, jos ei sitten joskus, kun työ siirtyy robotin tehtäväksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?