Riitta Vatanen: Senioritkin virtuaalikokoustamaan

Riitta Vatanen opastaa ja antaa vinkkejä Digikahvilassa kävijöille. Nyt virtuaalisti.

Karanteeniaikana netin kautta saa vaihtelua arkeen. Netistä löytyy mm. uutisia, lehtiä, elokuvia, teatteria, oopperaa, balettia, tietovisoja ja pelejä. Sieltä voi seurata jumalanpalveluksia ja muuta seurakunnan tarjontaa, kunnan tiedotteita sekä jumpata vetäjää seuraten. On mahdollista soittaa videopuheluja ja myös ryhmävideopuheluja. Veroilmoitusten tarkistamiset toivotaan tehtävän Omaverossa tai muulla tavoin käymättä verotoimistossa. Ja paljon muuta.

Kaikkea yllä olevaa voi tehdä älykännykällä, tabletilla ja tietokoneella. Netin käyttö kuluttaa puhelinliittymän mobiilidatan määrää. On hyvä tarkastaa mobiilidatan riittävyys, jos kyse ei ole rajattomasta liittymästä. Kaikilla yllä mainituilla laitteilla, siis myös puhelimella, voi käyttää langatonta yhteyttä (WiFiä).r

Kansainväliset yritykset ja Suomessa eri paikkakunnilla sijainneet yritysten toimipisteet ovat jo pitkään kokoontuneet virtuaalisesti. Tutustuin virtuaalikokoustamiseen toistakymmentä vuotta sitten opiskelijoiden kanssa, kun he tekivät ryhmätöitä ympäri Suomen olevien opiskelukavereiden kesken.

Käteeni sattui kaappien syövereistä Jyväskylän ammattikorkeakoulun asiakaslehti 1/2016. Sen sivulta 17 löytyy 5 vinkkiä verkkokokouksen vetäjälle: testaa laitteet ja sovellukset etukäteen, opi toisilta osallistumalla toisten vetämiin kokouksiin ja webinaareihin, jaa ohjeet ja yhteystiedot osallistujille, varaa aikaa ennen kokousta testaukseen ja osallistujien auttamiseen sekä mieti, miten aktivoit osallistujat kokouksen aikana. Karanteeniajan kokemusten perusteella nämä eivät ole kaikille vetätäjille itsestään selviä. On lisäksi hyvä muistaa, että aina jollekin virtuaalikokous voi olla ensimmäinen ja kaikkea uutta pitää opetella.

Digitukea antavat tahot pohtivat tuen antamista pandemian aikana. Digituen tarve ei ole kadonnut mihinkään. Mahdollisesti se on myös lisääntymässä, jos ja kun nettiä halutaan käyttää monipuolisemmin esim. aikaisemmin mainittuihin toimintoihin. Monet toimijat tarjoavat opastusta puhelimitse ja sähköpostitse, myös virtuaalikokoustamista selvitellen.

Vesilahden Digikahvilan toiminta kuten muukin toiminta Tuulikallion Senioritalossa Narvassa on keskeytyksissä. Digitukea on mahdollista saada puhelimitse ja sähköpostitse. Vertaisohjaajaseniorien ja joidenkin Digikahvilan kävijöiden kanssa on jo kokeiltu virtuaaliympäristöjä. Tavoitteena on virtuaalikokoontumiset ja -kahvittelut senioreiden kesken, Digikahvilasta virtuaaliseen Digikahvilaan!

Riitta Vatanen

Vesilahden Digikahvila on mukana Pirkanmaan digituen alueellisen koordinaation kehittämisverkostossa eli PiDiKe-verkostossa. Digituki, ma, ti ja to klo 12-14, puh. 045 7877 2607, sähköposti riitta.digikahvila@gmail.com