Lempäälä testaa hengitystieoireisia drive in -pisteessä – Muutamassa minuutissa valmista, eikä autosta tarvitse nousta

Jos henkilöllä on lieviä hengitystieoireita, hänet ohjataan drive in -näytteenottoon. Kuva: Katariina Rannaste

Lempäälä testaa kaikki henkilöt, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita, kuten kuumetta, yskää ja hengenahdistusta.

– Näyte otetaan kaikilta henkilöiltä, joilla on lieviä hengitystieoireita, ja heidät ohjataan näytteenottoon drive in -pisteelle, Lempäälän tartuntataudeista vastaava lääkäri Noomi Suuronen sanoo.

– Jos potilaalla on yhtään hankalammat oireet, ei häntä ohjata drive in -pisteelle, vaan vastaanotolle. Ylipäänsä aina jos oireet pahenevat, kannattaa ottaa yhteys terveyspalveluihin, Suuronen muistuttaa.

Näytteenottopiste sijaitsee terveysaseman sisäpihalla. Kuva: Katariina Rannaste

Drive in -näytteenottopiste on perustettu viime viikolla Lempäälän terveysasemalle. Katos sijaitsee terveysaseman sisäpihalla, jonne näytteenottoon tulija voi ajaa autolla. Paikalla on kaksi vuoroin vaihtuvaa hammashoitolan työntekijää.

Potilaan ei tarvitse nousta autosta, kun häneltä otetaan tikulla näyte nenänielusta. Toimenpide kestää muutaman minuutin.

Drive in -pisteellä ei ole hoitohenkilökuntaa jatkuvasti päivystämässä, vaan potilaan tulee soittaa ensin päivystykseen, koronanumeroon tai terveyskeskuksen ajanvaraukseen, josta häneltä varataan aika drive in -näytteenottoon.

Tuloksesta saa tiedon tekstiviestillä, tai jos näyte on positiivinen, lääkäri ottaa yhteyttä soittamalla.

Keskiviikkona 29. huhtikuuta näytteitä ottamassa olivat hammashoitaja Marika Kenkimäki (vas.) ja hammaslääkäri Suvi Eskola. Reilun tunnin ajan kestäneessä näytteenotossa kävi testattavia noin viiden minuutin välein. Kuva: Katariina Rannaste

Näytteenotto koskee myös vesilahtelaisia. Vesilahdessa on oma ajanvarauksella toimiva näytteenotto, mutta Lempäälään ohjataan henkilöt, joiden näytteenotto ei esimerkiksi oireiden voimakkuuden vuoksi voi odottaa heidän seuraavaa näytteenottoaikaansa.

Noomi Suuronen painottaa, että terveyspalveluihin pitää olla kaikissa oireissa herkästi yhteydessä.

– Ihmiset saisivat kertoa oireistaan sen sijaan että he sinnittelevät niiden kanssa kotona. Esimerkiksi hengenahdistuksen taustalla voi olla joku muu syy kuin korona, ja se pitää selvittää terveysasemalla. Antakaa meidän arvioida hoidontarve, hän korostaa.

 

 

Ota aina ensimmäiseksi yhteyttä terveydenhuoltoon puhelimitse:

Milloin Missä  Puhelinnumero
Arkipäivisin klo 8:00-15:00

klo 8:00-20:00

Lempäälän terveysasema 03 565 52 045

03 565 52 500

Viikonloppuina la-su ja arkipyhinä
klo 12:00-20:00
Lempäälän terveysasema 03 565 52 500
Öisin
ma-pe klo 20:00-08:00
la-su klo 20:00-12:00
Tays Valkeakoski
Salonkatu 24, 37601 Valkeakoski
03 311 67 260

 

Lue lisää:

Koronaan avuksi happisaturaatiomittareita – Leijonaklubit lahjoittivat laitteita 2 500 eurolla Lempäälän terveyskeskukseen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?