Korona tuli lähelle – Moision koronatartunta pistää puntaroimaan kouluun paluuta, koululla suunnitelmia on tarkennettu

Lähiopetus on pyörinyt Moision koululla koko poikkeusolojen ajan. Koululla on ollut päivittäin 30–50 oppilasta. Toiminta jatkuu koronatapauksesta huolimatta.

– Tilanne varmasti mietityttää monia vanhempia, mutta rauhallista on ollut, Moision koulun rehtori Anssi Lammensalo kuvailee tunnelmia perjantaina.

Moision koululla todettiin torstaina koronavirustartunta. Kunta ryhtyi heti sairaanhoitopiirin infektioyksikön kanssa jäljittämään altistuneita, ja nyt altistuneet on kartoitettu ja heidät on asetettu karanteeniin.

Koululla koronan vastaisia toimia on tehostettu.

– Pyrimme siihen, ettei esimerkiksi ryhmien välisiä kontakteja pääse tapahtumaan, ja käsihygieniaa tehostetaan entisestään.

– Opetuksen turvallista järjestämistä oli kovasti pohdittu jo ennen eilistä, mutta nyt vielä tarkennamme koulukohtaisia suunnitelmia, Lammensalo kertoo.

 

Oppilaat palaavat kouluihin 14. toukokuuta Suomen hallituksen päätöksellä. Moisiossa opetusjärjestelyjä on rukattu uusiksi esimerkiksi saapumisia, siirtymisiä, välitunteja ja ruokailuja porrastamalla.

– Koulupäivä alkaa eri ryhmillä 30 minuutin välein, jotta oppilaat eivät saavu koululle yhtenä suurena laumana. Huoltajien tulisi välttää piha-alueella käymistä, Lammensalo kuvaa.

– Koulun sisällä pyrimme huomioimaan turvavälit, ja että oppilaat opiskelevat oman opettajansa johdolla. Luokkia ja ryhmiä ei sekoiteta koulupäivien aikana. Koulupäivä on neljän tunnin mittainen, hän kertoo.

Ruokailussa hyödynnetään koulun eri tiloja ja ruoka-annoksia myös tuodaan luokkiin.

 

Koulujen avautuminen on herättänyt huolta esimerkiksi perheissä, joissa on riskiryhmiin kuuluvia. Kunnan opetuspalveluissa osataan odottaa, että osa oppilaista ei tule toukokuussa kahdeksi viikoksi kouluun.

– Pidimme rehtorien kokouksen perjantaiaamuna, jossa totesimme, että joitakin poissaoloilmoituksia on tullut, mutta vähäisissä määrin, Lempäälän kunnan opetuspäällikkö Marko Lahtinen sanoo.

– Kyllä se pysäyttää, kun korona tulee lähelle. Virus on kulkeutunut joka puolelle, eikä Lempäälä ole eristyksissä muusta Suomesta, mutta teemme järjestelyjä, että koulunkäynti olisi turvallista, Lahtinen toteaa.

Poissaolojen suhteen noudatetaan normaaleja käytäntöjä. Jos oppilas tai joku hänen läheisensä kuuluu riskiryhmään, on kouluun toimitettava asiasta lääkärintodistus.

– Koulu ei tee terveydenhoidollisia arvioita, siksi lääkärin arvio on paikallaan, Anssi Lammensalo toteaa.

 

Lue lisää:

”Ehkä tämä havahduttaa, että emme palaa normaaliin” – Sivistysjohtaja Nina Lehtinen painottaa ohjeiden noudattamista Moision koulun koronatapauksen johdosta

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?