Kanat ovat hurmaavia lemmikkejä

Kanat ovat niin kesyjä, että ne tulevat syömään Laura Kekäläisen kädestä. Kuva: Vivikka Monto

Mikä olisikaan kotoisampi näky kuin pihalla tepastelevat kanat? Kanojen pitäminen omiksi munatarpeiksi on suosittua Lempäälässä ja Vesilahdella sekä varmasti muuallakin.

Vesilahden kirkonkylällä asuvalla Laura Kekäläisellä sekä hänen puolisollaan Pekka Rindellillä on ollut kanoja nelisen vuotta.

Muutimme tänne maalle, ja halusimme jotain eläimiä, Laura Kekäläinen sanoo.

Kanat ovat perheessä yhtä lailla lemmikkejä kuin tuotantoeläimiä. Itse tuotetut munat ovat makoisia, kun kanat pääsevät nokkimaan pihalta niille luontaista ravintoa kuten kastematoja. Toki kanat saavat ruoaksi myös esimerkiksi viljaa.

Kanat ovat ihmisten tapaan kaikkiruokaisia. Perheen kanoille annetaan myös monenlaisia ruoantähteitä, jotka soveltuvat niille hyvin.

Annamme kanoille kalan keitettynä, jotta muniin ei tule kalan makua, jonka moni varmaan tunnistaa etenkin takavuosilta häkkikananmunista, Kekäläinen kertoo saamastaan hyväksi toteamastaan vinkistä.

Kanoilla ja kukolla on sisätilat ja ulkoilutarha, mutta perheen ollessa kotona ne saavat olla vapaasti pihamaalla huomioiden lintujen ulkoilukiellon, joka päättyi kesäkuun alussa. Kuva: Vivikka Monto

Kanat vaativat tietenkin talvikaudeksi lämpimän asumuksen. Laura Kekäläisen mukaan se on aika helppo toteuttaa, kunhan torppaan ostaa sopivat lämmittimet.

Kanat osaavat olla omapäisiä. Niitä ei käsketä vaan houkutellaan, jos halutaan niiden tekevän jotain.

Perheessä on kahdeksan kanaa ja yksi kukko. Kanoista kolme on pelastettu tehotuotantokanalasta lopetuksen alta. Niiden taustan takia ne ovat muita kanoja arempia.

Yksi kanoista on Kekäläisen mukaan hänen sylikanansa. Se ei kuitenkaan suostu syliin, kun pitäisi ottaa kuvia. Ei kana käskien laula kuten ei kukkokaan vanhan sanonnan mukaan.

Laura Kekäläistä kiehtoo kanoissa niiden hauskuus.

– Ei voi kuin tulla hyvälle tuulelle, kun seurailee niiden touhuja.

 

Oman kanalan perustamiseksi vaaditaan ilmoituksen tekeminen kunnalle. Laura Kekäläinen kehottaa myös huomioimaan naapurit, koska kaikki eivät halua herätä kukonlaulun aikaan kukonlauluun. Siksi Kekäläisen perheessä pidetään kukko sisätiloissa aamuyhdeksään saakka.

Ohjeita oman kanalan perustamiseksi saa paikallisilta kotikanalan pitäjiltä. Vinkkejä voi kysyä myös Laura Kekäläiseltä.

Kesäkanojakin on saatavissa, eli kanoja luovutetaan kesän ajaksi halukkaille.

 

Kukko on komea ilmestys. Kuva: Vivikka Monto

 

Lue lisää:

Entä jos hankkisin vuohen? – Selvitimme, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, jos haluaa hankkia eläimen kerrostaloon, rivariin tai omakotitaloon