Tammikuussa menehtyneeltä Raimo Siréniltä lahjakirja lempääläisille – Teos kommentoi kuntataloutta ja politiikkaa, ja sitä päivitettiin kilpajuoksussa kuoleman kanssa

Raimo Sirén (1941–2020) ehti ennen menehtymistään kirjoittaa Sydäntä ja pelisilmää -teoksen, joka on lahjakirja Lempäälän ja Pirkanmaan asukkaille ja kehittäjille. Kuva: LVS-arkisto

Tammikuussa menehtynyt kunnallisneuvos Raimo Sirén viimeisteli kuolinvuoteellaan Sydäntä ja pelisilmää -nimisen kirjan. Hän laati teoksen lahjakirjaksi Lempäälän ja Pirkanmaan asukkaille ja kehittäjille, ja kirjan jakelu alkoi keskiviikkona 10. kesäkuuta.

Kuntalaiset saavat ilmaisen kirjan halutessaan Lempäälän kirjaston aulasta. Valtuutetuille ja kunnan edustajille se jaettiin Lempäälän kunnanvaltuuston kokouksessa 10. kesäkuuta.

Kirja on Raimo Sirénin toinen lahjakirja; vuonna 2004 hän julkaisi lempääläisille Läpi harmaan kiven -nimisen teoksen.

Läpi harmaan kiven sai nimensä minua kritisoineesta yleisönosastokirjoituksesta ja avasi kunnallispolitiikan arkea ja päätöksenteon tuiskeita tavalla, joka palautteen perusteelta tuntui monesta lukijasta tuoreelta. Kirja esitteli moottoritien suun­­nit­te­lua ja toteu­tus­ta lem­pää­läi­­sestä näkökulmasta, kasvavan kunnan iloja ja murheita ja kuntatalouden kehityskulkuja, Raimo Sirén kertoo vain viikkoa ennen kuolemaansa allekirjoittamassa tiedotteessa.

Palaute innosti työstämään toista kirjaa.

– Se sai lupaamaan toisen lahjakirjan vielä valmistuvan, jos terveyttä riittää. Sitä riitti lähes koko kirjoitusajaksi, vain muutamien lukujen viimeinen päivitys tehtiin kilpajuoksussa kuoleman kanssa, kun syksyllä diagnosoitu syöpä levisi nopeasti ja aggressiivisesti, Sirén kertoo tiedotteessa.

Kirjan kansikuvassa Aamulehden silloinen päätoimittaja Matti Apunen haastattelee Raimo Siréniä Manttaalitalon edustalla kesällä 2008.

Raimo Sirén kirjoittaa viimeiseksi jääneessä kirjassaan muun muassa Lempäälän kuntataloudesta, Marjamäen yritysalueen kehittä­mi­sestä, maankäytöstä ja kaavoittamisesta sekä Lempäälän keskus­tan kehittämisestä 2000-luvulla. Samalla hän kertoo omat, osin kriittisetkin näkemyksensä myös oman puolueensa kokoomuksen toiminnasta eri puheenjohtajien aikana.

– Pohdin demokratian haasteita ja hy­vin­vointiyh­teis­kunnan ra­jo­ja sekä Kokoomuksen muutoksia niistä päivistä, jolloin Juha Rihtniemen pyrkimys kehittää puoluetta moniarvoiseen ja suvaitsevaan suuntaan kolahti nuoreen mieheen. Aina oma puolue ei ole ihanteisiinsa yltänyt, ja sitäkin kommentoin käydessäni läpi puoluejohtajien, kuten Jyrki Kataisen, Alexander Stubbin ja Petteri Orpon ansioita ja virheitä.

Sirén toivoi teoksen innostavan uusia ihmisiä kunnallispolitiikkaan.

– Toivon kirjan innostavan uusia ihmisiä kunnallispolitiikkaan, jossa päätetään esimerkiksi kouluista, terveyskeskuksista, päiväkodeista, teistä ja muista käytännön elämässä hyvin tärkeistä asioista. Samalla toivon sen helpottavan mukaan lähteneiden henkilöiden sisäänpääsyä valtuustotyön arkeen.

 

Kirjan ennakolta lukenut Lempäälän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Juha Kuisma (kesk.) kommentoi kirjaa seuraavasti:

– Kuntapäättäjä tekee viimeisen palveluksen kotikuntansa hyväksi kirjoittamalla poliittiset muistelmansa. Tällaiset muistelmat ovat toki yhden ihmisen kokemuksiin ja poliittiseen ajatteluun perustuva dokumentti jonkun aikakauden tapahtumista. Toivottavaa olisi, että demokratian kehittyessä mahdollisimman moni kirjoittaisi kunnallispoliittiset muistelmansa.

 

Raimo Sirén

– Toimi Lempäälän kunnanhallituksessa 16 vuotta, joista kuusi vuotta puheenjohtajana.

– Toimi puheenjohtajana myös Lempäälän kunnanvaltuustossa, kokoomuksen valtuustoryhmässä, rakennuslautakunnassa, kaavoitus- ja rakennusjaostossa, maanostotoimikunnassa ja elinkeinopoliittisessa yhteistyöryhmässä. Pirkanmaan liiton toiminnassa hän oli mukana kaksikymmentä vuotta muun muassa maakuntavaltuuston puheenjohtajana.

– Kunnallisneuvoksen arvonimen hän sai vuonna 2002.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?