Suomalainen vihaa ruotsalaista mutta vain hyvän maun rajoissa

Iltalehti uutisoi viime viikolla ruotsalaislehti Aftonbladetin kirjoittaneen suomalaisten kasvavasta ruotsalaisvihasta. Otsikko ”Hälyttäkää, jos näette ruotsalaisia” ensin nauratti. Sitten muistin aiemmin kuulleeni muutamista tapauksista, joissa koronaa on käytetty keppihevosena syrjintään ja halveksuntaan.

Eräässä tapauksessa aasialaistaustainen henkilö oli kantanut mukanaan kylttiä, johon hän oli kirjoittanut, ettei hänellä ole koronaa. Tämä oli sattunut silloin, kun tauti vielä riehui lähinnä Aasiassa.

Aftonbladetin artikkelin mukaan Suomessa neutraalienkin uutisten alle kertyy ruotsalaisvastaisia mielipiteitä ja tilanne on kärjistynyt etenkin rajalla Tornionlaaksossa. Jutun haastateltavat eivät kuitenkaan allekirjoittaneet otsikkoon nostettua näkemystä. Kuten eräs haastateltava totesi, Suomessa vihataan tartuntoja, ei ruotsalaisia.

Ruotsin koronalinja aiheuttaa syystäkin kritiikkiä, mutta kritiikin olisi syytä kohdistua tekoihin eikä ruotsalaisuuteen.

En haluaisi uskoa, että kukaan syyllistyisi tuomitsemaan toista esimerkiksi sen perusteella, että sattuu asumaan koronatilastojen kärkimaassa tai vielä vähemmän syntyperän perusteella. Ehkä Aftonbladet hieman kieli poskella kirjoittikin aiheesta.

Ovathan ruotsalaiset perinteisesti olleet suomalaisten suosikkiaihe kaikenlaiselle enemmän tai vähemmän hyväntahtoiselle naljailulle. Jääkiekon MM-ottelussa hurrataan naapurin häviölle lähes yhtä suurella intohimolla kuin Suomen voitolle. Huumorissahan ei mitään vikaa ole. Ruotsalaisille ja stereotypioille on yleensä ihan hauskaa nauraa, kunhan siihen ei verhoa eriarvoistavaa kohtelua.

Tiedän kuitenkin, että ennakkoluulottomaan ja syrjinnästä vapaaseen yhteiskuntaan on vielä runsaasti matkaa. Sen maailman tapahtumat ovat viime aikoina osoittaneet.

Onkin ongelmallista, jos kaiken lisäksi myös pandemialla aletaan oikeuttaa minkäänlaista syrjintää. ”Se oli vaan vitsi”, on huono perustelu silloin, jos metroasemalla joutuu kantamaan kylttiä välttääkseen karsastavia katseita vain sen vuoksi, ettei ole valkoinen.

Oli kohteena ruotsalainen tai ei, vastakkainasettelut vievät energiaa ja luovat tarpeettomia kuiluja tilanteessa, jossa maailmanlaajuinen epidemia jo itsessään luo epävarmuutta, ahdistusta ja eriarvoisuutta.

Miltä tuntuisi, jos Lempäälän ja Vesilahden rajalla alettaisiin kysellä syntymätodistuksia?

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?